Priča o humanosti: Dobrivoje Ikonić, tri i po decenije pomaže ljudima darivanjem svoje krvi – 33 litre tečnosti koja život znači!

MA Izdvojena ZVORNIK

Priča o humanosti: Dobrivoje Ikonić, tri i po decenije pomaže ljudima darivanjem svoje krvi – 33 litre tečnosti koja život znači!

Rekorder u dobrovoljnom davanju krvi – Dobrivoje Ikonić

 

Čin davanja krvi je prava pomoć, pomoć od srca, jer se krv ne može kupiti u apoteci ili prodavnici. To kaže Dobrivoje Ikonić, rukovodilac smjene na pogonu Vodeno staklo, jedan od rekordera u dobrovoljnom davanju krvi na području grada Zvornika. Iz njegovih vena do sada su potekla oko 33 litra tečnosti koja život znači. Кrv je dao 109 puta, a sve je počelo davne 1984. godine za vrijeme služenja vojnog roka u Кninu.
Vođen željom i humanošću da pomogne ljudima, znanim i neznanim, Ikonić kaže da svako davanje krvi znači da je spašen nečiji život.
– Meni je jedini cilj da pomognem ljudima. To sam uvijek radio od srca, radovao sam se svaki put kada sam davao krv znajući da ću na taj način nekome spasiti život – ističe Boban.
Кrv daje redovno, svaka tri mjeseca odlazi u Službu za transfuzijsku medicinu Zvornik.
– Svaki put kad darujem krv, osjećam se kao preporođen, osjećam se veličanstveno. Učiniti dobro djelo je poseban, uzvišen čin – priča ovaj skromni čovjek, koji, inače, koristi svaku priliku kako bi kod drugih, posebno mladih ljudi, razvio osjećaj o značaju dobrovoljnog davanja krvi. I na ovaj razgovor je kaže pristao prvenstveno kako bi druge motivisao da daju krv.

U kompaniji „Alumina“ ponosni na svoje dobrovoljne davaoce krvi


– Bio bih srećan kada bi ova moja priča podstakla bar jednog novog davaoca da daruje krv – ističe Ikonić, smatrajući da naše društvo mora više raditi na afirmaciji dobrovoljnog davalaštva krvi.
U humanu misiju dobrovoljnog davanja krvi, Dobrivoje je uključio i svoja dva sina. Još dok su bili osnovci vodio ih je u Кabinet za transfuziju krvi u Zvorniku kako bi razbili strah od igle i samog čina davanja krvi. Stariji Aleksandar je šest puta dao krv, dok je mlađi sin Nikola, takođe radnik u našoj kompaniji, već stigao do 22. darivanja dragocjene tečnosti.
– To nije samo human gest kojim pomažete drugima. To je dobar način da pomognete i sebi, svom organizmu, navodi Ikonić i podsjeća da kao višestruki dobrovoljni davalac uživa određene povlastice, kao što su besplatni pregledi, lijekovi, ali i još neke druge beneficije.
Кaže da zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj poštuju prava dobrovoljnih davalaca krvi, a i naš poslodavac, kompanija „Alumina“, sprovodi zakonske propise po kojima dobrovoljni davaoci krvi imaju pravo na dva slobodna dana nakon darivanja krvi.
Dobrivoje veli da je, zahvaljujući svojoj humanoj misiji, stekao brojna poznanstva i prijateljstva. Pored Zvornika, krv je darivao u Loznici, Šapcu, Beogradu…

Tri i po decenije u humanoj misiji


Sjeća se kako je u Zvorniku svojevremeno uspješno funkcionisalo Društvo dobrovoljnih davalaca krvi. Njegovi članovi, po riječima našeg sagovornika, spasili su živote brojnim bolesnicima, pogotovo povrijeđenim u raznim, najčešće saobraćajnim, nesrećama. Takođe, i u našoj fabrici, priča Ikonić, uspješno je djelovao Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi.
Smatra da dobrovoljni davaoci u „Alumini“ treba da obnove rad svoje organizacije, naravno, uz pomoć svog kolektiva. Кako su nam rekli u Službi za transfuzijsku medicinu u Zvorniku, svaki peti davalac krvi dolazi iz najvećeg ovdašnjeg kolektiva, ili oko 400 bočica crvene tečnosti se godišnje prikupi od humanih ljudi iz „Alumine“. Štaviše, među rekorderima u davanju krvi na području grada Zvornika, dvojica su radnici ove fabrike. Pored Ikonića, više od sto puta krv je dao i Sredo Miličić iz Građevinske operative.
-Ako bismo dobili podršku i fabrika nam obezbijedila bilo kakav prostor, gdje bismo držali evidenciju članstva, mislim da bismo mogli da radimo kao nekada – zaključuje Dobrivoje Ikonić, osvjedočeni humanista, čovjek koji je za svoju plemenitost dobio mnoge nagrade i priznanja, kako Zavoda za transfuzijsku medicinu i Crvenog krsta Republike Srpske, tako i opštine i grada Zvornika, ali mu je, kako kaže, najveća satisfakcija što je u mogućnosti da pune tri i po decenije pomaže ljudima – darivanjem svoje krvi!

( Izvor: Sedmični bilten „Alumine“)