Kreditno zaduženje za nekoliko projekata – Novi imidž grade na turizmu

SREBRENICA

Kreditno zauženje za nekoliko projekata

Novi imidž grade na turizmu

 

Skupština opštine Srebrenica donijela je odluku o kreditnom zaduženju od 2,5 miliona KM. Dio tih sredstava biće uložen u pokretanje kapaciteta banje Guber i eksploatacije njenih mineralnih izvora. Ovaj resurs zajedno sa Nacionalnim parkom Drina trebalo bi da bude nosilac turističkog i privrednog razvoja ovog kraja.

Novoosnovani Nacionalni park Drina, jezero Perućac, ribolov i netaknuta priroda, kao i banjski turizam, aduti sa kojima opština Srebrenica zaslužuje svoje mjesto na turističkim mapama Republike Srpske, ali i regiona. Zna to i Zlatan Marčeta, koji organizuje ribolovačke ture.

 – Ljudi iz čitave bivše Јugoslavije dolaze. Drina je čista rijeka, pravi raj za ribolovce – ističe Zlatan Marčeta iz mjesne zajednice Skelani.

Nacionalni park Drina kao najmlađi, treći nacionalni park u Republici Srpskoj treba da doprinese razvoju turizma u Podrinju. Posebno se ističu kanjon Drine, Pančićeva omorika kao endemska vrsta i srednjovjekovni gradovi na Drini.

 – Nabavili smo brod, uređujemo kućicu. Sigurno je da imamo velike potencijale da privučemo veliki broj turista, jer ovdje ima zaista šta vidjeti –  poručuje Radomir dr Pavlović, direktor Nacionalnog parka Drina.

Poseban adut u privrednom razvoju ove opštine moglo bi da bude 50-ak mineralnih izvora banje Guber. S tim ciljem opština će podići kapacitet kreditnim sredstvima.

 – Mi smo već krenuli u razradu idejnog rešenja. Sigurno je da ćemo tražiti i širu podršku, odnosno državnih institucija – poručuje Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Ideja je i da se turistička ponuda Srebrenice objedini i sa susjednim Nacionalnim parkom Tara u Srbiji i turističkom ponudom Bajine Bašte kako bi se stvoro jedan paket aranžman prepoznatljiv na turističkom tržištu.

(Izvor: opstinasrebrenica, rtrs.tv)