Invalidu rada Draganu Birčakoviću iz Gornjih Grbavaca uručeno 10 košnica

MA Izdvojena ZVORNIK

Invalidu rada Draganu Birčakoviću iz Gornjih Grbavaca uručeno 10 košnica

 

Invalidu rada Draganu Birčakoviću iz Gornjih Grbavaca kod Zvornika uručeno je danas 10 košnica sa pčelama, kao vid ekonomske pomoći, jer je ostao bez posla, a nije dobio penziju. Кošnice je Birčakoviću uručio predsjednik Saveza invalida rada grada Zvornika i opštine Osmaci Radenko Josipović.
Josipović je rekao da je košnice sa pčelama, kao ekonomsku pomoć, obezbijedio Fond za zapošljavanje grada Prijedora, koje su preko Saveza invalida rada Republike Srpske, na prijedlog zvorničkog Saveza uručene Birčakoviću.


 – Savez invalida rada Zvornika i Osmaka predložio je Birčakovića za ovu ekonomsku pomoć jer je invalid rada, ostao je bez posla, a nije penzionisan, dakle nema nikakvih primanja, što je dovoljan razlog da mu se ovim putem pomogne – rekao je Josipović.
On je dodao da je Birčakoviću nuđen motokultivator, plastenik, ali se on odlučio za pčele, jer je slabog zdravstvenog stanja pa nije u stanju da radi fizičke poslove. Ističući da će i u narednom periodu Savez invalida rada Zvornika i Osmaka nastojati da pomaže i drugim ljudima, Josipović je rekao da su kriterijumi veoma visoki za dodjelu ekonomske pomoći invalidima rada.
 – Ako neko nije invalid od djetinjstva, ili ratni vojni invalid, da bi dobio ekoneomsku pomoć treba da ima 70 odsto tjelesnog oštećenja – rekao je Josipović, dodavši da bi svako sa toliko tjelesnog oštećenja trebalo da ostavri penziju.

Birčaković je rekao da se odlučio za pčele, jer je i ranije imao 11 košnica, i voli da radi sa pčelama.
 – Fizički nisam spreman da radim teže poslove, što ne znači da i oko pčela ne treba mnogo toga raditi, ali lakše je – rekao je Birčaković i dodao da je radio sedam godina u zvorničkoj firmi, „Dekor“ u kojoj su nakon privatizacije zaposleni ostali bez posla.
On je istakao da će mu donacija mnogo pomoći u ekoneomskoj održivosti, u nadi da će naredne godine biti medonosne, za razliku od ove koja je bila kišna i sa stanovišta prinosa meda jako loša.
Podsjećajući da je u njegovom kraju pčelinja paša jako dobra i rasprostranjena raznim cvejtovima od bagrema do livade, Birčaković je rekao da sa plasmanom proizvedenog meda nije imao problema, jer ga kupuju komšije ili neke od zvorničkih prodavnica.
 – Nisam još ostavrio pravo na penziju zbog godina starosti, niti sam formirao porodicu, pa živim sam, što svakako nije dobro, ali se nekako snalazim – rekao je Birčaković.

(infobirac.net)