Uspjela promocija džudoa

BORILAČKI SPORTOVI SPORT ZVORNIK

Uspjela promocija džudoa

Nedavno završeno prvenstvo Balkana u džudou za juniore, koje je organizovao džudo klub ,,,Srpski soko”, pod pokroviteljstvom grada Zvornika, jedna je u nizu kvalitetno odrađenih  akcija iz kalendara Džudo saveza Republike Srpske i Džudo saveza BiH. Reprezentativci BiH, pokazali su posebnu požrtvovanost i kvalitet, te to krunisali sa pet naslova juniorskih prvaka Balkana.

U generalnom plasmanu najbolji su bili takmičari iz Rumunije, drugi iz BiH, a treći reprezentativci Turske. Najsjajnija odličja na takmičenju iz reprezentacije BiH osvojili su Mila Petrović (Famos), Anđela Samardžić (Bosna), Vasilije Vujičić (Srpski soko), Vuk Elez (Famos) i Toni Maletić (Bosna).

– Džudo klub ,,Srpski soko” i gradska administracija su do perfekcije organizovali jedno ovako zahtjevno takmičenje koje je najveće u istoriji Zvornika i pokazali da klubovi iz Republike Srpske mogu uspješno organizovati  takmičenja najvišeg nivoa. Zbog toga smo konkurisali za domaćina nekog od takmičenja evropskog nivoa, pa se nadamo da će Republika Srpska  u naredne dvije godine dobiti organizaciju jednog takvog takmičenja. Smatram da će najbliži medalji na prvenstvu Evrope za juniore ove godine u Finskoj biti osvajači zlatnih medalja sa ovog prvenstva Balkana – rekao je Ognjen Pavlović, predsjednik Džudo saveza Republike Srpske.

Po njegovom mišljenju ovo je bio najveći sportski događaj do sada u regionu, a ostale žal što nisu nastupili reprezentativci Srbije, zbog najave mogućnosti da bi mogla učestvovati reprezentacija Kosova.

Pavlović je posebno zadovoljan osvajanjem dvije medalje na ovom prvenstvu za ekipu ,,Srpskog sokola”.

– Veoma je bitno da su Vasilije Vujičić sa zlatnom medaljom i Teodora Božović, koja je osvojila bronzu, pokazali da je naš klub jedan od najuspješnijh u Republici Srpskoj i BiH. Od njih tek očekujemo da se pokažu u pravom svjetlu i da donose još dosta medalja u naš grad, kaže Pavlović.

Ove godine krenula je i akcija ,,Xudo u škole” koju finansira IJF i lokalne zajednice. Projektom je obuhvaćeno osam škola, i još tri koje finansiraju samo lokalne zajednice.

– Na osnovu tog projekta dobili smo mogućnost da  se džudo po prvi put nađe u programu ,,Malih olimpijskih igara”, koje je ove godine eksperimentalno i to samo za škole koje imaju pravo učešća. Republičko takmičenje je održano 1. juna u Istočnom Sarajevu, na kome je nastupilo 200 takmičara. Naš cilj je da iduće godine sve škole u Republici Srpskoj imaju pravo učešća. Mi iz Saveza smo prezadovoljni prvim rezultatima projekta i nadamo se da će IJF, lokalne zajednice kao i Reubličke institucije nastaviti sa finansiranjem ovog projekta, a krajnji cilj je da džudo kroz nekoliko godina uđe u školske programe, kao što je to slučaj u dosta evropskih zemalja – zaključio je Pavlović.

D.Gajić