Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH: Ne postoji skupštinska većina za formiranje Vlade FBiH i izbor predsjednika i potpredsjednika

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH: Ne postoji skupštinska većina za formiranje Vlade FBiH i izbor predsjednika i potpredsjednika

 

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH obratio nam se saopštenjem za javnost u kome ukazuje da ne postoji skupštinska većina za formiranje Vlade Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta.

„Iako postoji prost matematički zbir većine u Predstavničkom domu i Domu naroda Federacije BiH sastavljene od DF, SBB, HDZ i SDA, ta većina nema  6 Srba koji će potpisati inicijativu za izbor srpskog potpredsjednika Federacije BiH. Sadašnja, matematička, skupštinska većina u Federaciji BiH sastavljena od DF, SBB, HDZ i SDA ne znači ništa, mogu da imaju i 80 odsto poslanika i delegata, ali ako nemaju, a nemaju, 6 delegata Srba u Domu naroda Federacije BiH, onda nema ni Vlade Federacije BiH.

O tome svi ćute i prave se kao da se ništa ne dešava. A bez tih 6 ruku, Srba delegata, nema ni izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH,  automatski nema ni mandatara za sastav Vlade Federacije BiH, što znači nema Vlade Federacije, a prevedeno to znači – nema vlasti u Federaciji BiH jer takva je ustavna procedura za izbor Vlade Federacije BiH.

Pitamo se zašto mediji ćute o ovome? Svi pričaju o izbornom zakonu  i godišnjem akcionom planu za NATO kao velikim preprekama, a niko da kaže da nema potrebne ustavne većine u Federaciji BiH za izbor izvršne vlasti. Jedino je sadašnji potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović  u intervjuu za TV N1  na momenat bio iskren i rekao da je veći problem formirati Vladu Federacije nego Savjet ministara. Dunović je bio iskren jer su on i tadašnja koalicija DF, HDZ i SDA bili svjedoci 2015. godine i vidjeli šta znači kada nemate 6 ruku srpskih delegata u Domu naroda, pa su od SDP BiH „iskukali“ da im daju 6 srpskih potpisa da bi Dunović bio potpredsjednik FBIH.

Stranke koje su napravile matematičku većinu DF, SBB, HDZ i SDA u Federaciji BiH treba da nađu šest Srba delegata u Domu naroda i onda mogu reći da imaju skupštinsku većinu. Ovo što sada imaju, narodski rečeno, mogu „okačiti mačku o rep“, jer nemaju potrebnih šestoro Srba u Domu naroda FBIH“, stoji na kraju saopštenja koji je potpisao Đorđe Radanović, predsjednik Odbora.

(infobirac.net)