Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH reagovao na Zvizdićevu izjavu – U rukovodstvu MUP-a FBiH nema nijednog Srbina

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET ZVORNIK

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH reagovao na Zvizdićevu izjavu

U rukovodstvu MUP-a FBiH nema nijednog Srbina

 

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH reagovao je na pokretanje pitanja zastupljenosti povratnika Bošnjaka u MUP-u Republike Srpske od strane predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

  – Zvizdić se poziva na podatke iz Specijalnog izvještava institucije ombudsmena za ljudska prava BiH o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama BiH, po kojima je samo 18 Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Poštujemo činjenicu da se predsjedavajući Zvizdić u saopštenju bori za više rukovodećih pozicija za  svoj narod u MUP-u Republike Srpske, a samim time i nama daje za pravo da i mi kažemo nešto o rukovodećim pozicijama u MUP-u Federacije BiH.

Prema istom izvještaju ombudsmena u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Кantona Sarajevo od 19 rukovodećih pozicija nema nijednog Srbina.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko – podrinjskog kantona od 33 rukovodna radnika nema nijednog Srbina.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona od 23 rukovodna radnika nema nijednog Srbina.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona od 42 rukovodeća radnika samo je jedan Srbin.

U Federalnoj upravi policije od  14 rukovodećih radnika je samo jedan Srbin na rukovodećoj poziciji.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona od 58 rukovodnih radnika samo su dva Srbina.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona od 99 rukovodnih radnika samo su 3 Srbina.

U glavi V, član 1 c) Ustava Federacije propisuje da će kantoni „osigurati da konstitutivni narodi i pripadnici grupe ostalih budu proporcionalno zastupljeni u ministarstvima kantona. Takva proporcionalna zastupljenost u skladu je sa popisom stanovništva iz 1991. godine do potpunog provođenja Aneksa 7.

Izabrana Vlada Кantona Sarajevo u svom sastavu ima jednog Srbina, a prema popisu stanovništva iz 1991 godine na teritoriji današnjeg Kantona Sarajevo je popisano 27,2% Srba. I to je najveća sramota koju je Кanton Sarajevo mogao sam sebi da napravi. Vlada Кantona Sarajevo se sastoji od 13 članova, što znači da učešće Srba u Vladi Kantona Sarajevo ne može biti manje od 3 ministra Srbina.

U Vladi Unsko-sanskog kantona se jedan njen član, Damir Omerdić, izjasnio kao Srbin – stoji u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

(infobirac.net)