Rode dobile prinove, stanovnici Bratunca ne kriju oduševljenje

BRATUNAC

Rode dobile prinove, stanovnici Bratunca ne kriju oduševljenje

 

U Bratunac se više od deset godina vraća isti par roda, a ove godine – rode su dobile i prinove. Rode su smještene u gnijezdu koje se nalazi u blizini Doma zdravlja Bratunac.

Bratunčani pomno prate ponašanje roda, hrane ih, vode računa o njima, napravili su im novo gnijezdo, a uskoro će biti pokrenuta inicijativa o pravljenju još gnijezda, kako bi Bratunac posjetilo još više roda.

Branko Filipović, entuzijast i zaljubljenik u prirodu, rode prati otkako su počele dolaziti.

– Na su sreću rode su se vratile, dobile su podmladak. Stanujem u zgradi koja je visoko iznad gnijezda, imam dvogled i pratim. Tri sam sigurno vidio da imaju, možda ima još jedan mali rodić. Porodica uspješno boravi. Nadam se da će biti još koje gnijezdo, da Bratunac bude poznat po rodama. Nadamo se da ćemo koloniju proširiti, svi vole ove rode. Lijepa slika i poruka da treba da se tako ponašamo prema prirodi i životinjama – rekao je.

On je dodao da je primijetio tri mladunčeta, ali moguće je da se u gnijezdu nalaze i četiri.

– Svakodnevno ih pratim. Gledam ih, kraj marta ili početkom aprila dolaze i vraćaju se u svoje staro gnijezdo. Ja onda zovem prijatelja Bobana i kažem mu. On uživa u tome – ispričao je Aleksandar Lončarević, koji živi u blizini gnijezda.

Filipović već godinama vodi i dnevnik o kretanju roda u Bratuncu, a on kao i svi Bratunčani žele da rode nastave dolaziti na ovo područje te da će u budućnosti biti još mnogo gnijezda.

izvor: N1