Teži kao jedna jabuka – Rođena najmanja beba na svetu, teška samo 245 GRAMA i preživela je!

SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Teži kao jedna jabuka – Rođena najmanja beba na svetu, teška samo 245 GRAMA i preživela je!

Najmanje preživelo nedonošče na svetu otpušteno je kući posle pet meseci provedenih u bolnici.

Sejbi, koja je rođena čak tri meseca pre vremena u Bolnici za majku u dete “Šarp Meri Birč” u San Dijegu (Kalifornija), na rođenju je težila svega 245 grama, a kada je početkom meseca izašla iz bolnice solidnih 2,5 kilograma.

Zbog preeklampsije, poremećaja koji, između ostalog, dovodi do visokog krvnog pritiska, insuficijencije bubrega i poremećaja funkcionisanja jetre trudnice, majku su morali da porode mnogo ranije, carskim rezom.

Kada se beba rodila, ispostavilo se da je mnogo manja nego što su lekari mislili. Bila je toliko lagana da nisu mogli ni da je izmere – vaga nije pokazivala manju težinu od 300 grama.

– Otkucaji srca su bili snažni, više od 100 u minutu. Srećom, uspeli smo da je intubiramo – kaže dr Pol Voznjak direktor bolnice.

Lekari su rekli roditeljima da im ostaje oko sat vremena s bebom.

– Ali jedan sat se pretvorio u dva, pa u ceo dan, a onda je prošla čitava nedelja, i još je bila s nama – kaže Sejbina majka, koja je želela da ostane anonimna.

Bebe koje se rode pre 28 nedelje (Sejbi je rođena u dvadeset trećoj) imaju mnogo više zdravstvenih problema nego “starije” prevremeno rođene bebe, uključujući i krvarenje u mozgu i slabo srce, ali Sejbi nije imala ništa od toga.

– Imala je neverovatnu sreću da nema krvarenje u mozgu ili infekciju, ali nismo bili sigurni da li će preživeti. Ušao je otac i pitao šta će biti s njom, a mi smo uporno ponavljali da je začuđujuće dobro, ali da ćemo videti – kaže dr Voznjak.

Sejbi s bolničarkom

Studija, objavljena 2015. u “Journal of the American Medical Association”, pokazuje da se stopa preživljavanja prevremeno rođenih beba povećala za pet do devet odsto u poslednjih trideset godina zahvaljujući napretku u oblasti neonatalne nege.

– Tehnologija se promenila. Ovo je bilo pravo čudo, kombinacija znanja i sreće. Ne bi svaka beba te veličine preživela bez komplikacija – kaže dr Voznjak.

izvor: blic