Projekat „Čitalići“ realizovan u Zvorniku – Dragutinović: Mladi vole knjigu

MA Izdvojena ZVORNIK

Projekat „Čitalići“ realizovan u Zvorniku – Dragutinović: Mladi vole knjigu

 

U zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ realizovan je ovogodišnji regionalni projekat „Čitalići“, koji za cilj ima promociju čitanja i pisane riječi uopšte. Na smotri su, pored domaćina, nastupili i učenici iz Vlasenice koji su uradili predstavu po tekstovima Branka Ćopića.

Po riječima direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ Radomira Petrovića ovaj projekat se već pet godina realizuje u Republici Srpskoj, a drugu godinu u njihovoj školi.

 – Prošle godine su naši učenici učestvovali na republičkoj smotri u Banjaluci, a sada smo mi domaćini regionalne smotre. Ovogodišnja tema se tiče života i djela Branka Ćopića, a izložba radova naših učenika o tome i govori – rekao je Petrović.

Marinko Savić, koordinator projekta „Čitalići“ i inspektor-prosvjetni savjetnik u Republičkom pedagoškom zavodu RS, kaže da je ovaj projekat već nadmašio svoj cilj.

 – Ovaj projekat je novina u našem obrazovnom sistemu, a preuzet je iz Srbije kao odgovor na kritiku javnosti da djeca sve manje čitaju i da gube čitalačke sklonosti. Činjenica da sve više škola u Republici Srpskoj ulazi u ovaj projekat i da je sve više učenika uključeno u njega, govori da naše škole doživljavaju jednu renesansu na polju čitanja i proučavanja književnih djela – rekao je Savić.

On je istakao da niko ne može da ostane ravnodušan na ono što su pokazali učenici iz Zvornika i Vlasenice koji su predstavljali regiju Birač u ovom projektu.

 – Ovi učenici su pokazali da se mogu kreativno izraziti kroz poznavanje književnih djela i da škola nije samo kruta obaveza, odnosno puko ispunjavanje nastavnog plana i programa već mogućnost da se djeca izraze na drugačiji način. Oni sami učestvuju u projektovanju neke ideje i sami je realizuju što školu kao obrazovnu ustanovu njima čini još primamljivijom – istakao je Savić.

Bojana Dragutinović, iz OŠ „Sveti Sava“, jedna je od nastavnica koje su uključene u projekat.

 – Kroz izložbu i predstavu učenika ove dvije škole mogli smo vidjeti da djeca njeguju ljubav prema knjizi, vrijednostima knjige što je najbolji odgovor na savremene izazove društvenih mreža. Naši učenici su pripremili izložbu o likovima iz djela Branka Ćopića, ali i drugih pisaca i djela koja su značajna za različite uzraste djece. Veliki broj učenika naše škole je učestvovao u projektu što je, zapravo, i najvažanije – rekla je Dragutinović i dodala da su učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice izveli predstavu baziranu na djelima Branka Ćopića.

Promociji projekta „Čitalići“ u društvenom prostoru Osnovne škole „Sveti Sava“ u Zvorniku, prisustvovao je veliki broj učenika i nastavnika.

(infobirac.net)