Dijabetološka ordinacija na točkovima u Zvorniku -Besplatno mjere nivo šećera u krvi, daju savjete…

ZVORNIK

Dijabetološka ordinacija na točkovima u Zvorniku

Besplatno mjere nivo šećera u krvi, daju savjete…

U centru Zvornika, ispred robne kuće, danas je počela sa radom Prva dijabetološka ordinacija na točkovima, koja će ove godine „obići“ 17 gradova u BiH te na 25 javnih lokacija svim zainteresovanim građanima pružiti mogućnost besplatnog mjerenja šećera u krvi.

Damir Ovčina, vođa projekta „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ kaže da su prošle godine obišli 20 gradova, a cilj je isključivo humanitarni.

 – Cilj nam je da skrenemo pažnju ljudima da se kontrolišu, da mjere nivo šećera u krvi. Fokus je na onima koji misle da su zdravi, a koji ne rade redovne kontrole. Mi nemamo šta da kažemo dijabetičarima, jer oni to žive 24 časa dnevno, ali zdravima možemo da damo korisne savjete i ukažemo na važnost prevencije – rekao je Ovčina i dodao da svaki drugi stanovnik BiH ima neki od simptoma dijabetesa.

Prema podacima Udruženja dijabetičara iz Zvornika, u ovom gradu je registrovano 600 oboljelih, dok je broj onih koji imaju dijabetes, a nisu registrovani sigurno još toliki.

Prvu dijabetološku ordinaciju na točkovima u BiH organizovala je kompanija „Farma mak“ (Pharma Mac) u saradnji s austrijskim brendom „Velion“ (Wellion).

(infobirac.net)