Petak, 07 Maja, 2021

ROSU se povlači posle upada na sever KiM i hapšenja 19 ljudi: Ranjeno dvoje Srba, više povređenih! Vučić naredio punu borbenu gotovost

ZVORNIK

ROSU se povlači posle upada na sever KiM i hapšenja 19 ljudi: Ranjeno dvoje Srba, više povređenih! Vučić naredio punu borbenu gotovost 

Specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka posle operacije koja je trajala više od pet sati, u kojoj su uhapsile Srbe pripadnike KPS-a, tukli lokalno stanovništvo, pretresali kuće, lomili i pravili štetu, rekao je Tanjugu lokalni policijski zvaničnik, koji kaže da građani sada utvrđuju razmere pričinjene štete.

Dvojica Srba, ranjenih jutros u Zubinom potoku u pucnjavi pripadnika kosovske policije, Boban Janićijević (1976) i Radenko Milovanović (1979), koji su primljeni u KCB Kosovska Mitrovica, stabilno su i van životne opasnosti.

Janićijević je primljen sa otvorenim povredama leve potkolenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkolenice, rekao je Tanjugu zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

Oba pacijenta su, kako je dodao, u stabilnom stanju, i u toku su dijagnostički procesi.

– Imamo informacije iz Doma zdravlja Zubin potok da ima dosta građana koji su doživeli lakše telesne povrede i podatke da je načinjena velika materijalna šteta na kućama i objektima u opštini Zubin potok i na vozilima koja su bila uredno parkirana pored puta – rekao je Elek.

Elek kaže da još uvek nemaju informacije o tačnom broju povređenih prilikom akcije specijalnih jedinica ROSU.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima informaciju da je za sada potvrđeno hapšenje 19 Srba, Bošnjaka i jednog Albanca u današnjoj akciji specijalnih jedinica kosovske policije na severu KiM i dodao da su svi uhapšeni sada u Južnoj Mitrovici.

– Trenutno se 19 Srba i Bošnjaka i jedan Albanac sa severa nalalaze u Južnoj Mitrovici. To je naša informacija. Videćemo, pošto smo imali prvu dojavu za više lica – rekao je Vučić.

Dodao je da je bilo pretresa kuća i stanova više lica.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obišao je danas u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica Bobana Janićijevića i Radenka Milovanovića koji su ranjeni u Zubinom potoku, prilikom akcije specijalnih jedinica ROSU i za sutra u podne najavio veliki protest na centralnom trgu severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je rekao da je specijalna jedinica ROSU trenutak kada su legitimni predstavnici Srba, politički predstavnici i direktori javnih institucija, bili u Skupštini Srbije i kada se diskutovalo o Kosovu i Metohiji i brutalno napali stanovnike Zubinog potoka.

– Iskoristili su trenutak kada nakon lokalnih izbora gradonačelnici još nisu preuzeli svoje funkcije. Prema izjavama koje dolaze iz Prištine, mi i dalje nismo gradonačelnici, već u službi građana i još uvek smo obični građani – rekao je Rakić.

On je kazao i da imaju informaciju da su kosovske pokušale da uvedu prinudnu upravu i da preuzmu četiri srpske opštine na severu.

izvor: telegraf