Obilježeno 27. godina od stradanja mještana Kiseljaкa

ZVORNIK

Obilježeno 27. godina od stradanja mještana Kiseljaкa 

 

Parastosom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Кiseljaku kod Zvornika obilježeno je danas 27. godina od zločina koji su počinili muslimani iz mjesta Vitinica i Кovačići, kada su upali u selo, te mučki ubili šest i ranili trojicu mještana Кiseljaka i okolnih zaselaka.

Nakon parastosa, porodice palih boraca i predstavnici boračkih udruženja su na mjesnom groblju položili cvijeće i prislužili svijeće. 

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Staka Petrović rekla je da za ovaj zločin, koji je počinjen 26. maja 1992. godine, nikada niko nije odgovarao, te da još uvijek nije podignuta optužnica protiv izvršitelja ovog zločina. 

Petrovićeva je rekla da se veoma dobro zna ko je počinio zločin, kao što se zna i ko ga je naredio i dodala da je to je veliko nedjelo učinjeno prema srpskom narodu. 

Prema njenim riječima, ukoliko zajedničke institucije žele suživot na ovim prostroima, neophodno je da počinioci zločina nad srpskim narodom počnu već jednom odgovorati.

Petrovićeva je podsjetila da su njenog muža Miladina Petrovića muslimani komšije zaklali u rodnom zaseoku Jokići kod zvorničkog naselja Кiseljak.

 – Našla sam ga zaklana i izbodena nožem u predjelu lijeve plećke. Toga, 26. maja 1992. godine, osim Miladina, muslimani iz susjednog sela Кovačevići, ubili su Branka Đokića, Milana Jovića, Raju Stevića, Cvijana Petrovića i Dragu  Trifkovića – rekla je Petrovićeva.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da su muslimani, nakon počinjenih ubistava, zapali selo Srpsku Vitinicu  i nekoliko kuća u Кiseljaku koje su se nalazile u blizini mjesta zločina.

 – Nastradali mještani su bili na svojim ognjištima, a muslimani su ih iznenadili, te jednog od mještana zapalili u njegovoj vlastitoj kući, drugog zaklali, a ostale poubijali – rekao je Marković.

(infobirac.net)