Kršenje Zaкona o javnim nabavкama BiH nastavljeno i u 2019. godini – Isкustva кompanija poražavajuća

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Kršenje Zaкona o javnim nabavкama BiH nastavljeno i u 2019. godini

Isкustva кompanija poražavajuća

 

U trećoj godini rada, u periodu od 1.1.2019–10.5.2019. godine „Tim za monitoring postupka javnih nabavki“ izvršio je monitoring 1338 nabavki, ukupne vrijednosti 400.000.000 КM. Timovi „Fonda otvoreno društvo BiH“, Razvojne agencija „Eda“ Banja Luka, „Transparensi internešnal“ BiH,  „Centra za istraživačko novinarstvo BiH“ i UG „Tender“ Banja Luka su u posljednje tri godine projekta monitoringom obuhvatili 9.146 konkretnih postupaka javnih nabavki roba/radova/usluga na svim administrativnim nivoima u BiH, ukupne vrijednosti preko 3,2 milijarde КM.

 – Generalni nalazi ukazuju da se kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno narušavanje sistema javnih nabavki i nesvrsishodno trošenje javnih sredstava građana nastavlja na svim administrativnim nivoima u BiH – saopštio je Mervan Miraščija iz „Fonda otvoreno društvo BiH“ i dodao da uprkos svemu, nema adekvatne reakcije od strane nadležnih institucija i pravosuđa.

Isti tim je u periodu oktobar-novembar 2018. proveo i istraživanje među 53 kompanije u BiH koje su učestvovale kao ponuđači u procesima javnih nabavki. Ovo je prvi put da se u našoj zemlji analiziraju iskustva realnog sektora kada je riječ o provođenju javnih nabavki.

 – Čak 88% ispitanih, stava je da postoji praksa favorizovanja određenih ponuđača u procesu provođenja javnih nabavki. Isti procenat ispitanika smatra da je u procesima javnih nabavki prisutna korupcija. Takođe, preko 71% ispitanika navode zahtjeve tenderske dokumentacije kao alat za favoriziranje određenih ponuđača – istakao je Aleksandar Draganić iz agencije „Eda“ iz Banje Luke.

Među brojnim primjerima kršenja zakona o javnim nabavkama registrovanih od početka 2019. naveden je i slučaj vršenja nabavke i davanja specifikacije „kao na slici“ (Srednjobosanske šume d.o.o. – nabavka traktora). Nadalje, primijećeno je da osoba zadužena za izradu tenderske dokumentacije nosi isto prezime kao i vlasnik firme koja je koncesionar vozila VW programa, a prema tenderskoj dokumentaciji je jasno vidljivo da ugovorni organ preferira VW pasat B8 (Brčko distrikt- Nabavka putničkog motornog vozila za potrebe Odjeljenja za obrazovanje). 

Tim monitora iznio je i primijećene trendove kada je riječ o nabavci i održavanju informatičke opreme. U ovom segmentu pojavljuju se previsoki, neprimjereni zahtjevi za licenciranim stručnjacima različitih profila ili previsoki uslovi tehničke i profesionalne sposobnosti, što za rezultat često ima pristizanje samo jedne ponude, čija je vrijednost simbolično ispod procijenjene vrijednosti navedenoj u tenderskoj dokumentaciji.

(S. Hrelja)