Iznenadni preokret – „Gugl“ i „Huavej“ nastavljaju saradnju

SVIJET

Iznenadni preokret – „Gugl“ i „Huavej“ nastavljaju saradnju

 

Iz ministarstva za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država saopštili su da su izdali licence u trajanju od 90 dana kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom za rad sa „Huavejom“, kako bi se postojeće onlajn-mreže održale i da bi se korisnici zaštitili od bezbjednosnih rizika, prenosi „CNBC“.

„Gugl“ planira nastavak saradnje sa kineskom kompanijom u narednih 90 dana, pošto su Sjedinjene Države ublažile restrikcije prema kompaniji koja je drugi na listi proizvođača pametnih telefona na svijetu. 

Reč je o iznenadnom i dramatičnom preokretu američkog giganta. Naime, kako CNBC podsjeća, iz „Gugla“ su u nedjelju objavili prekid veza sa „Huavejom“, uz usaglašavanje sa odlukom vlade da tu kompaniju stavi na „crnu listu“.

Ubrzo poslije te odluke, ministarstvo za trgovinu objavilo je odobravanje devedesetodnevnih licenci za kompanije koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom, koje se odnose na saradnju sa „Huavejom“, sa ciljem održavanja postojećih onlajn-mreža uz omogućavanje bezbjednosne zaštite korisnika.

Ovakva odluka omogućava „Guglu“ da realizuje apdejtovanje „Huavejovih“ mobilnih telefona koji koriste Android operativni sistem, do 19. avgusta.

„Ažuriranje pametnih telefona i bezbjednost korisnika je u interesu svih, i ova privremena licenca nam omogućava da nastavimo da obezbjeđujemo softverske i sigurnosne postavke u narednih 90 dana“, saopštio je portparol „Gugla“ u imejlu koji je proslijeđen medijskoj kući CNBC.

Iz ministarstva trgovine SAD takođe su saopštili da će procijeniti kakve su mogućnosti produžetka licenci poslije isteka određenih 90 dana.

Krajem prošle nedjelje, ministarstvo trgovine stavilo je „Huavej“ i 68 drugih kompanija na „crnu listu“ koja se odnosi na izvoz, što je praktično onemogućilo pristup kompaniji „Huavej“ dobrima proizvedenim u SAD.

Za preduzeća koja se nalaze na toj listi, smatra se da su umiješana u aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost ili spoljnopolitičke interese SAD.

Odluka o izdavanju licenci omogućava otkrivanje sigurnosnih propusta, kao i to da se  „Huavej“ uključi u razvoj standarda za buduće 5G mreže, što podstiče kompaniju da postane transparentnija. 

Analitičari upozoravaju da će posljedice osjetiti i Amerikanci.

„Danas je spoljnotrgovinska razmjena Kine i Amerike dvije milijarde dolara dnevno, pa bi efekat mjera mogao da bude astronomski. Sve to zvuči vrlo privlačno nacionalistima za domaću upotrebu, dok ne padnu prve žrtve kod kuće“, smatra analitičar Danijel Livin.

„To nije samo napad na ‘Huavej’. To je napad na liberalni poredak zasnovan na pravilima. To je opasno. Sada se to događa kompaniji ‘Huavej’, sutra se može desiti bilo kojoj međunarodnoj kompaniji”, rekao je Abrahal Liu, predstavnik kompanije „Huavej“ za Evropu.

„Huavej“ je drugi na listi proizvođača pametnih telefona na svetu, po udjelu na globalnom tržištu u prvom kvartalu ove godine. Kompanija je ranije objavila ambicije da želi da postane vodeći proizvođač pametnih telefona do 2020. godine.

Oko 70 milijardi dolara „Huavej“ je potrošio prošle godine za nabavku potrebnih komponenti, od čega je oko 11 milijardi dolara otišlo američkim firmama, uključujući “Qualcomm”, “Intel” i “Micron Technology”. Nešto više od 49 odsto isporuka pametnih telefona koje je proizveo „Huavej“, u prvom kvartalu 2019. godine, otišlo je na tržište van Kine, prenosi CNBC.

Izvor: rts.rs