Otvorena izložba „Mostovi na krivoj Drini“

ZVORNIK

Otvorena izložba „Mostovi na krivoj Drini“

 

U zvorničkoj Svetosavskoj galeriji danas je otvorena zajednička izložba arhivskih dokumenata Arhiva Republike Srpske i Istorijskog arhiva Užice „Mostovi na krivoj Drini“, na kojoj su postavljene fotografije svih 25 mostova na ovoj rijeci.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, ističući da su, zahvaljujući zajedničkim naporima Užičkog i Arhiva Republike Srpske, građani u prilici da vide ovu izložbu.

 – Prikazano je 25 mostova, od kojih su neki, nažalost, rušeni u ratnim strahotama, ali su voljom ljudi obnavljani, nastavljajući da povezuju ljude, gradove i zemlje – rekao je Ivanović.

Podsjećajući da su mostovi na Drini, ne tako davno, povezivali narode u jednoj državi, Ivanović je rekao da danas ti isti mostovi povezuju dvije države istog i drugih naroda na ovim prostroima.

 – Mostovi na Drini postoje vijekovima. I dalje će služiti i povezivati narode vijekovima u miru i slozi – rekao je Ivanović.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da Arhiv Republike Srpske ima razvijenu saradnju sa Srbijom, dodavši da sa Istorijskim arhivom Užice ta saradnja traje više od 10 godina.

 – Sa Užičanima imamo potpisan Sporazum o saradnji i jedan od segmenata tog sporazuma je i ova zajednička izložba o drinskim mostovima – rekao je Stojnić.

On je dodao da se, između ostalog, saradnja ogleda u izdavanju knjiga, publikacija, monografija, te organizovanju okruglih stolova, naučnih i drugih značajnih skupova.

Stojnić je rekao da Arhiv Republike Srpske nastoji da se svake godine predstavi nekom izložbom u Užicu, a Užičani u Republici Srpskoj, ne samo u Banjaluci, nego i u drugim gradovima Republike Srpske.

 – Izložba ‘Mostovi na krivoj Drini’ biće u Zvorniku otvorena 30 dana, a kasnije, prirodno je da se spusti i u druge gradove sa lijeve i desne obale Drine – rekao je Stojnić.

Direktor Istorisjkog arhiva Užice Željko Marković rekao je da mu je, u obraćanju na jednom od skupova, palo na pamet da prebroji mostove na Drini i dodao da je izbrojao 25, ali uzimajući u obzir i ovaj most između Užičkog i Arhiva Republike Srpske ima ih 26.

Ističući da je radio dvije godine na prikuljanju materijala o mostovima na Drini, Marković je rekao da je rezultat toga ova zajednička izložba između Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske.

 – Arhivska građa i literatura o ovim mostavima su prilično oskudne, dok je sjećanje na terenu vrlo slabo usljed nepovoljne demografske slike jer se stanovništvo stalno kretalo, dok su mješani ili starosjedioci vrlo malo znali o mostovima iz njihove lokalne zajednice – rekao je Marković, koji je i autor ove izložbe.

On je dodao da je na Drini najstariji most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, a najmlađi „Bratoljub“ kod Bratunca, dok je za najineresantnije izdvojio most Кralja Aleksandra Prvog Кarađorđevića u Zvorniku, koji je izgrađen 1929. godine, i Željezni most princa Кarla u Foči, sagrađen 1884. godine, a koji sada nosi naziv „9. januar“.

Marković je najavio izlazak njegove knjige „Mostovi na Drini“.

Izložba „Mostovi na krivoj Drini“ otvorena je povodom 21. maja – Dana grada Zvornika.

(infobirac.net)