Slovenija najviše profitirala od kosovskih taksi

SVIJET

Slovenija najviše profitirala od kosovskih taksi

 

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije koja traje punih sedam mjeseci, napravila je odličan posao nekolicini susjednih, ali i dalekih zemalja. Srpskoj privredi istovremeno je donijela gubitak od oko 300 miliona evra, dok je u južnoj pokrajini produbila siromaštvo zbog rasta cijena.

Najnoviji podaci pokazuju da je za prvih pet mjeseci ove godine na srpskoj muci, koja joj godišnje donese štetu veću od 500 miliona evra, ponovo najviše profitirala Slovenija. Ova zemlja, naime, po istom osnovu nalazila se na prvom mjestu i ukoliko se pogledaju podaci iz februara ove godine u odnosu na isti mjesec lane. U tom periodu, dakle za godinu dana, Slovenija je u južnu pokrajinu izvezla skoro deset miliona evra robe više nego u vrijeme kada nisu postojale carine.

Na drugom mjestu, po profitiranju na račun carina koje je Priština uvela Srbiji, tada se nalazila Sjeverna Makedonija sa povećanjem prometa za oko sedam miliona evra i upravo ovo drugo mjesto prema najnovijim podacima za prvih pet mjeseci ove godine je najveće iznenađenje. Naime, drugo mjesto sada je zauzeo Izrael, zemlja koja se po profitiranju na račun taksi u periodu februar 2018. na februar 2019. nije nalazila ni među prvih deset zemalja.

Odmah iza Izraela, na trećem mjestu, sada se nalazi Turska koja je blago poboljšala svoju poziciju u odnosu na podatke iz februara, kada je povećala prodaju robe u južnoj pokrajini za oko šest miliona evra. Slijede Albanija sa sličnim rezultatom, zatim Njemačka, Kina, Hrvatska i Crna Gora.

Bljend Hiseni iz kosovskog instituta za statistiku kaže da je pet mjeseci nakon uvođenja poreza, uvoz iz Srbije pao za 88 odsto i da je izvoz sa Kosova nastavio da raste. Ono što je zabilježeno jeste i povećanje cijena domaćih proizvoda.

 – Ukupni uvoz je nastavio da raste. Još uvijek postoje sumnje da proizvodi iz BiH i Srbije nastavljaju da ulaze na Kosovo preko zemalja u regionu. Istraživanja pokazuju da porez od 100 odsto nije dao nikakvog efekta na izvoz. Ono što je zabilježeno jeste i povećanje cijena domaćih proizvoda. Neki od razloga za povećanje cijena su smanjenje konkurencije u određenim proizvodima, povećanje troškova sirovina za domaće firme i povećanje troškova transporta i cena uvoznih proizvoda. Glavni profiteri su zemlje koje su povećale uvoz svojih proizvoda na Kosovu, a to su: Slovenija, Izrael, Albanija i Turska – izjavio je Bljen Hiseni iz Instituta GAP.

Na proizvode iz centralne Srbije Priština je uvela takse u novembru prošle godine.

(Izvor: blic.rs)