Obilježena „Noć muzeja” u „Rimskom municipiumu“ u Skelanima

SREBRENICA

Obilježena „Noć muzeja” u „Rimskom municipiumu“ u Skelanima

 

U Arheološkom muzeju „Rimski municipium“ u Skelanima održana je manifestacija „Noć muzeja” povodom Međunarodnog dana muzeja u okviru kojeg je organizovan kulturni program i predstavljena postavka za posjetioce.

Direktori JU Arheološki muzej „Rimski municipijum” u Skelanima Svjetlana Marković zadovoljna je održanom manifestacijom.

 – Mi već petu godinu zaredom obilježavamo Evropsku noć muzeja. Učenici Osnovne škole „Kosta Todorović“ iz Skelana su napravili prigodan program i na taj način otvorili manifestaciju – kaže Markovićeva.

Ona se zahvalila opštini Srebrenica koja finansijski podržava manifestaciju „Noć muzeja“ i Osnovnoj skoli „Kosta Todorović“ Skelani čije rukovodstvo, nastavnici i učenici učestvuju u organizaciji i kulturnom sadržaju manifestacije.

Inicijativu za održavanje Evropske noći muzeja pokrenula je Francuska 2004. godine i to treba da bude treća subota u maju koja je „najbliža“ 18. maju. Svake godine se povećava broj muzeja i ustanova kulture koji se pridružuju ovoj manifestaciji sa različitim kulturnim sadržajima.

Ovom manifestacijom zvanično su započeli „Dani Srebrenice 2019“.

(Izvor: esrebrenica)