Pres konferencija PU Zvornik – U aprilu evidentirano 12 migranata

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Pres konferencija PU Zvornik – U aprilu evidentirano 12 migranata

 

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović rekao je danas da je u aprilu evidentrano 12 migranata koji su ilegalno ušli na područje ove Uprave, što je višestruko manje u odnosu na posmatrani period iz prošle godine.

Abazović je na konferenciji za novinare ponovio da Policijska uprava Zvornik i dalje daje na ispomoć određeni broj policijskih službenika Jedinici Granične policije Zvornik, što je u skladu sa Sporazumom o pomoći i saradnji u zaštiti granične linije.

Govoreći o padavinama koje su zadesile ovo područje, Abazović je rekao da su pripadnici Policijske uprave Zvornik i komandiri policijskih stanica na terenu i u stalnom kontaktu sa predstavnicima mjesnih civilnih zaštita i lokalnih uprava, kao i Štabom civilne zaštite za vanredne situacije Zvornik u cilju zaštite stanovništva i imovine od eventualnih bujičnih voda.

Abazović je rekao da je u toku završna faza realizacije formiranja Štaba akcije Srebrenica 2019, koja će preduzimati sve potrebne zakonom predviđene mjere u cilju operativnih prikupljanja i radnji kako bi javni skupovi u Bratuncu i Potočarima, koji se održajvaju u julu, prošli u najboljem redu i bez ikakvih posljedica.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik Vladan Vasilić rekao je da je u aprilu na području ove uprave uhapšeno osam lica zbog činjenja prekršaja u oblasti javnog reda i mira.

On je dodao da je u aprilu ukupno evidentirano 50 narušavanja javnog reda i mira koje je počinilo 58 lica, među kojima je jedno maloljetno i 20 povratnika u činjenju prekršaja.

 – Policija je podnijela 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupka i izdala 39 prekršajnih naloga zbog činjenja prekršaja u oblasti javnog reda i mira – rekao je Vasilić.

On je dodao da su u aprilu evidentirane 34 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na april prošle godine manje za 33 odsto.

Prema njegovim riječima, policija je u toku aprilu kontrolisala 2.261 vozilo i vozača i evidentirala 1.466 prekršaja, zbog čega su izdata 1.372 prekršajnih naloga.

Vasilić je naglasio da je u aprilu iz saobraćaja isključeno 18 vozilo i 82 vozača, od kojih je 71 vozač isključen zbog vožnje pod dejstvom alkohola, dok su isključena četiri vozača iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom narkotičkih sredstava.

Podsjetivši da će se na području Policijske uprave Zvonik do 31. maja nalaziti radarski sistem „dual“ koji mjeri prekoračenje dozvoljenih brzina, Vasilić je pozvao sve učesnike u sabraćaju da se pridržavaju brzine kretanja vozila koje su propisane zakonom.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić naglasio je da u aprilu evidentirano 68 krivičnih djela, što je za 17 odsto više nego u istom periodu rošle godine.

 – Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnijeta su 53 izvještaja protiv 49 lica, među kojima je bilo 12 povratnika u vršenji krivičnih djela i dva maloljetnika – rekao je Savić.

On je dodao da je od ovog broja evidentiranih krivilnih djela 59 bilo iz oblasti opšteg kriminaliteta, dok su u oblasti zloupotrebe opojnih droga u aprilu otkrivena tri krivična dela, te podnijeta tri izvještaja protiv četiri lica, među kojima su dva maloljetna.

Savić je rekao da je u ovoj oblasti otkriveno pet prekršaja, od kojih su četiri kažnjiva po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja i jedan prekršaj kažnjiv po zakonu o sprečavanju i suzbijanju opojnih droga.

 – Zbog izvršenja ovih prekršaja, prekršajno su sankicionisana četiri lica među kojima su tri povratnika u činjenju ovih prekršaja – rekao je Savić.

On je istakao da je od izvršioca ovih krivičnih djela i prekršaja ukupno oduzeto 40 grama opojne droge marihuane, gram amfetamina i deset tableta medicinske droge.

(infobirac.net)