U gradu narušavaju red i mir, u selima kradu

ZVORNIK

Maloletnička delikvencija u Zvorniku u blagom je porastu, zabeležena su dva slučaja više nego prethodne godine, a jedna od mera na suzbijanju ove pojave je otvaranje dnevnog centra za maloletnike.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Zvorniku maloletnici u gradskoj zoni uglavnom rade prekršaje kojima narušavaju javni red i mir, a u ruralnim područjima se bave krađom ili provalnom krađom.

Nikola Drobnjak, koji se u Centru za socijalni rad u Zvorniku bavi problemima maloletničke delikvencije, kaže da su oni na poslednjoj sednici Gradske skupštine predložili lokalnoj upravi više mera za sprečavanje ove pojave.

 – Maloletnička delikvencija predstavlja jedan od najvećih problema savremenog društva, zbog samog psihofizičkog razvoja dece. U poslednje vreme beležimo porast maloletničke delikvencije u odnosu na ranije godine, ali to procentualno nije veliki broj. Da bi se poboljšalo ovakvo stanje predložili smo gradskim odbornicima šest mera, koje su oni i podržali. Najvažnije je da se krene u projekat otvaranja dnevnog centra za maloletnike, gde bi maloletnici bili obavezni da borave nakon škole i  na taj način bi se dodatno smanjio njihov boravak na ulici, a sa njima bi radila stručna lica – kaže Drobnjak i dodaje da su podjednako važne i druge preložene mere.

– One uključuju angažman šire društvene zajednice, odnosno zabranu izlazaka posle 23 časa, zabranu točenja alkoholnih pića maloletnicima i druge mere – istakao je Drobnjak.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potvrdio je da je gradska uprava u pregovorima sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) kako bi se realizovao projekat izgradnje objekta gde bi bio smešten dnevni centar za maloletnike, Centar za socijalni rad i prihvatilište.

 – Uskoro očekujemo odgovor od IOM-a. To bi bio jedan korak napred, ali ponavljam da su osnova za sprečavanje ovog problema porodica i škola – naglasio je Stevanović.

On je dodao da su zadovoljni radom Policijske uprave Zvornik i Centra za socijalni rad i naveo da svi zajednički moraju učiniti dodatne korake kako bi se smanjio rast maloletničke delikvencije.

U strukturi prekršaja koje čine maloletnici u Zvorniku velika je razlika između gradske i ruralne sredine.

– U samom gradu maloletnici najčešće narušavaju javni red i mir, a zabeleženi su i slučajevi posedovanja opojnih droga. U ruralnim sredinama najčešći prekršaji su krađa i provalna krađa – rekao je Drobnjak. R. Jokić

Povratnici u činjenju prekršaja

Nikola Drobnjak iz Centra za socijalni rad kaže da ima i recidiva, odnosno povratnika u maloletničkoj delikvenciji. – U 2018. godini,  u odnosu na 2017. godinu, zabeležena su četiri slučaja. Prema povratnicima se primenjuju mere pojačanog nazora od strane Centra za socijalni rad, a nakon te mere ide se na upućivanje u vaspitno – popravne domove – rekao je Drobnjak. Navodi da je prošle godine evidentirano 25 maloletnika koji su počinili krivična i prekršajna dela.

infobirac.net