Obilježeno 27. godina od formiranja Podrinjsкog odreda „Vuкovi sa Drine“

MA Izdvojena ZVORNIK

Obilježeno 27. godina od formiranja Podrinjsкog odreda „Vuкovi sa Drine“

 

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na Spomenik za 1080 poginulih boraca, u Zvorniku je danas obilježeno 27 godina od formiranja Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“, koji je bio u  sastavu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske.

Iz Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“ u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 81 borac, dok ih je više od 700 ranjeno, od kojih neki višestruko. Bivši komandant Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“ pukovnik Milan Jolović-Legenda rekao je da su borci ovog odreda, zajedno sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, životima  ispisivali najnoviju istoriju srpskog naroda.

 – Osim „Vukova sa Drine“, Zvornička brigada je bila jedna od najelitnijih jedinica u Vojsci Republike Srpske, dajući veliki doprinos u stvaranju slobode i Republike Srpske – rekao je Jolović.

On je naglasio da je Podrinjski odred specijalnih snaga svoje borce regrutovao iz „Zvorničke brigade“, da bi u sadejstvu sa drugim elitnim jedinicama štitio cijelo Podrinje, Romaniju i time dao veliki doprinos u očuvanju ovog dijela i cijele Republike Srpske.

 – „Vukovi sa Drine“ bili su tamo gdje je bilo najteže, štitili su srpski narod i srpsku teritoriju, bili su vojnički lako pokretljivi, i sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske izvojevali slobodu srskom narodu i dali veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske – istakao je pukovnik Jolović.

Bivši komandant „Zvorničke brigade“ general Vinko Pandurević naglasio je da je, sa ove vremenske distance, bilo izuzetno važno formirati „Zvorničku brigadu“ i osnovati „Vukove sa Drine“, jer je u ono vrijeme trebalo spasiti ljudske živote i očuvati slobodu. On je naglasio da je ovo vrijeme potvrdilo izreku da su dva uslova potrebna za život, a to je sloboda i hrana, ako jednog nema, drugi nije dovoljan.

– U  to ratno vrijeme možda nismo imali dovoljno hrane, ali smo se borili za slobodu. Danas imamo i jedno i drugo i treba se truditi da tako i ostane – rekao je Pandurević.

On je istakao da Odred specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“ treba slaviti za ono šta su uradili za srpski narod i naglasio da su učinili mnogo i sa drugim jedinicama stvarali slobodu koju moramo čuvati.

 – Moramo poručiti našim komšijama sa kojima smo ratovali da treba zajednički gledati u budućnost, truditi se da naša istorijska i ratna prošlost zaista bude prošlost, ali sa snažnim porukama kako da živimo u budućnosti – rekao je general Pandurević.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, smatra da je izuzetno važno da je odata dužna pošta poginulim saborcima koji su stvarali slobodu i Republiku Srpsku.

 – Ako se sjećamo njihovih žrtava i obilježavamo slavne datume iz naše istorije i to nastave naša djeca, onda je to osnovni uslov da nam se ne dogode ovakve nesreće kakve su nas prečesto kroz istoriju pratile – rekao je Mladić.

On je naglasio da je ponosan što je na poziv komandnog kadra „Vukova sa Drine“ bio u prilici da prisustvuje ovom činu i oda poštu poginulim borcima koji su dali živote za slobodu srpskog naroda. Podsjećajući da je „Zvornička brigada“ i sama podnijela velike ratne žrtve i uspjela da odbrani ovaj vitalni dio Republike Srpske, Mladić je istakao da bez jedne ovakve vojnički snažne jedinice, koju su ljudi pomagali i davali sve što su imali i mogli, Republike Srpska ne bi bila ono što jeste.

„Zvornička brigada“ je imala 538 poginulih borca, 32 nestala, dok ih je 1.800 ranjeno, od kojih je oko 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, dok su vijence i cvijeće položili komandni kadarovi ovih jedinica, veliki broj saboraca iz Bijeljine, Šekovića, Brčkog i drugih mjesta Republike Srpske te predstavnici lokalne vlasti.

(infobirac.net)