Zvornik: Učenici varioci na praksi u „Alumini“

ZVORNIK

Zvornik: Učenici varioci na praksi u „Alumini“

 

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika podržala je prije dvije godine otvaranje Odjeljenja za zanimanje varilac u zvorničkom Tehničkom školskom centru, te ponudila svoje radionice za obavljanje praktične nastave i obezbijedila besplatne autobuske karte za učenike ovog zanimanja.

Predstavnici Tehničkog školskog centra redovno su u kontaktu sa učenicima na praksi i rukovodstvom kompanije sa ciljem što boljeg osposobljavanja kadrova deficitarnih zanimanja.

Direktor Tehničkog školskog centra Goran Grujić, nakon obilaska učenika na praksi, rekao je novinarima da je inicijativu za upis učenika za zanimanje varilac dala kompanija „Alumina“.

– Učenici ovog zanimanja praktičnu nastavu izvode u radionicama „Alumine“, koja plaća i prevoz učenicima za vrijeme trajanja školovanja – rekao je Grujić.

On je dodao da se prije dvije godine na zanimanje varilac upisalo 12 učenika, dok je ove školske godine zbog velikog interesovanja i učenika i roditelja upisano cijelo odjeljenje.

– Naša škola radi po principu dualnog obrazovanja, jer učenici pohađaju teorijsku nastavu i redovno idu na praksu u radionice `Alumine` gdje primjenjuju teorijsko znanje i od starijih kolega dodatno u praksi nauče vještine ovog zanata – rekao je Grujić.

Direktor Sektora mašinskog održavanja u „Alumini“ Gojko Parić podsjetio je da u ovoj kompaniji radi oko 1.600 radnika i da samim tim ova firma ima veliku potrebu za majstorskim kadrovima svih zanimanja.

– Zainteresovani smo za saradnju sa Tehničkim školskim centrom, prihvatamo njihove učenike, pokazujemo im praktično kako se radi i nastojimo da što više nauče kako bi bili osposobljeni za ovo zanimanje – rekao je Parić i izrazio nadu da će ovi učenici jednog dana biti nosioci proizvodnje u ovom kolektivu.

Parić je naglasio da je rad sa učenicima na praksi postepen, od jednostavnijih ka složenijim radnjama.

– Na prvom mjestu je da nauče kako da budu bezbjedni na radu, da se upoznaju sa opremom, da ispravno rukuju sa njom, te da se upoznaju sa procesom rada u kolektivu – rekao je Parić i dodao da su to mladi momci koji su došli da u kombinaciji teorije i prakse izuče što bolje ovaj zanat.

(Izvor: srpskainfo)