Zbog potrage za ćupovima sa zlatom – Kulturno nasljeđe na udaru „divljih“ arheologa

SVIJET

Zbog potrage za ćupovima sa zlatom

Kulturno nasljeđe na udaru „divljih“ arheologa

Srednjovjekovni arheološki lokalitet Marina kula, na brdu nadomak Kuršumlije, koji je, zbog izuzetnog značaja, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ugrozili su, neovlašćenim prekopavanjem, divlji tragači za blagom, prenosi rts.rs. Arheolozi vjeruju da je riječ o veoma bogatom, neistraženom, ali i nezaštićenom nalazištu, veoma primamljivom za ilegalana prekopavanja.

Divljim arheolozima nije predstavljalo problem ni to što se do srednjevjekovnog utvrđenja stiže veoma teško, kroz gustu šumu i uz savlađivanje popriličnog uspona. Oko dvjesta svježe iskopanih malih rupa i desetak velikih, navodi stručnjake na zaključak da je riječ o veoma organizovanoj grupi.

 – Oni se vode pričom o skrivenom blagu, ćupovima sa zlatom i tragajući za tim metalnim nalazima pomoću aparata, metal detektora, tom prilikom oni, zaparavo uništavaju arheološko nalazište ili kulturno nasljeđe – kaže Milan Savić, arheolog.

Sve ono što divljim kopačima nije interesantno i nema vrijednost na tržištu, ostaje iza njih.

 – To su dijelovi posuda, koji su nama arheolozima jako bitni u datiranju samog lokaliteta i kako se živjelo na samom lokalitetu – dodaje Savić.

Nije pošteđen od oštećenja ni najatraktivniji dio, koji se nalazi na samom vrhu brda. Čitava Marina kula opasana je bedemom od kamena, koji je povezivan krečnim malterom. Jedini vidljivi dio zida nalazi se ovdje, a otkriven je sedamdesetih godina prošlog vijeka, prilikom postavljanja dalekovoda.

 – Kada je despot Đurađ Branković stupio na presto srpske despotovine želio je da poboljša odnose sa Turcima i zbog toga je svoju najstariju ćerku Maru udao za turskog sultana Murata Drugog. Nakon njegove smrti, Mara se vraća u Srbiju i ovdje gradi jedno srednjovjekovno utvrđenje – kaže Dejan Rakić, istoričar.

Zbog izuzetne istorijske i kulturne vrijednosti ovog lokaliteta, u Kuršumliji se nadaju većoj zaštiti i pronalaženju lica, koja ga ugrožavaju, ali i skorom početku istraživanja i uređenja Marine kule, koja bi značajno mogla da upotpuni i inače bogatu turističku ponudu ovog kraja.

(Izvor: rts.rs)