Nekada odlični đaci, sada uspješni profesori – Šest matematičara u jednoj generaciji

MA Izdvojena ZVORNIK

Nekada odlični đaci, sada uspješni profesori

Šest matematičara u jednoj generaciji

 

Učenici zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ ostvarili su proteklih godina velike uspjehe na takmičenjima iz različtih predmeta čime su na najbolji način promovisali školu te dokazali da je ovo ustanova u kojoj je afirmisan značajan broj odličnih učenika. Svaka generacija je tako osobena po nekom rezultatu, a generacija 2006/2010. se, između ostalog, izdvaja po čak šest uspješnih matematičara.

Niko od ovih, nekada uspješnih učenika, a sada profesora tokom studija nije imao prosjek ispod 9, a njih troje je u Zvorniku dobilo posao i zasnovalo svoje porodice.

Tako je Mirjana Erić, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a prethodno je završila Prirodno-matematički fakultet. Elvir Memić je matematiku završio u Tuzli. Radi u Mješovitoj srednjoj školi u Sapni i kao asistent na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Miodrag Mihajlović, svojevremeno student generacije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vratio se u Zvornik i zaposlen je u OŠ „Sveti Sava“ Zvornik. Zajedno sa Mihajlovićem, matematiku i fiziku završio je i Radovan Pelemiš, koji se takođe vratio u Zvornik i predaje u Srednjoškolskom centru „Petar Кočić“. Iz ove generacije, u Novom Sadu matematiku je završila i Biljana Mićić, sada nastavnica u OŠ „Desanka Maksimović“ Čelopek. Diplomirani matematičar, smjer statistika i aktuarska i finansijska matematika je i Milica Bošković, koja je diplomirala na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i radi u jednoj banci u Beogradu.

Radovan Pelemiš kaže da je još od osnovne škole želio da bude profesor matematike i fizike.

 – Želja se javila nakon brojnih takmičenja baš iz tih predmeta. Ali, kao i svim učenicima, slušajući loše studente, u meni se sve više budila bojazan, kako uspjeti. Predrasude o svemu tome razbio je profesor Dušan Bošković, po čijem nagovoru, radeći sa mnom na časovima van nastave, upisujem smjer Matematika i fizika na Palama. Studije, u roku završene, su protekle dobro, a sve to zahvaljujući velikoj ljubavi prema nauci kao i znanju ponesenom iz zvorničke gimnazije koje mi je prenio profesor Milisav Nikolić. Vratio sam se u svoju školu, koja je velikim dijelom zaslužna za moj uspjeh, i sada kao profesor dajem sve od sebe da učenicima usadim ljubav prema matematici, da shvate da matematika nije bauk, da steknu široko znanje i uspiju na studijama – rekao je Pelemiš.

I Miodrag Mihajlović kaže da je odavno zavolio prirodne nauke.

 – Još od nižih razreda osnovne škole interesovale su me više od ostalih predmeta, naročito matematika, a potom i fizika. Кako su prolazile godine i kako se srednja škola bližila kraju sve sam bio sigurniji u izbor svog budućeg zanimanja. U toku, i nakon studiranja matematike i fizike imao sam priliku da nastavim da se bavim naučnim radom, ali to bi značilo i neizbježan odlazak iz rodnog grada na šta nisam htio da pristanem. Odlučio sam da se vratim u Zvornik, gdje sam se veoma brzo zaposlio kao profesor matematike i fizike u OŠ „Sveti Sava“. Želio sam da stečeno znanje probam da prenesem na mlađe generacije. Na kraju, ono što je najbitnije, fakultetska ljubav sa jednom Ivanom u mom Zvorniku je prerasla u brak, iz kojeg se rodio i naš najveći dosadašnji životni uspjeh, kćerka Milica – istakao je Mihajlović.

U školi ponosni na bivše učenike

 – Ovi uspješni mladi ljudi su razbili već ustaljene predrasude koje generacijama vladaju među učenicima kada je u pitanju matematika. Svako od njih na svoj način može da posluži kao uzor budućim generacijama te je ovo sigurno najbolja preporuka svima koji se razmišljaju da li da nastave školovanje u našoj srednjoj školi. A svi oni zajedno su ponos naše škole, ali i našeg grada, jer su ovakvi primjeri ono najbolje što imamo. I što je najvažnije, vidjećemo uskoro da nisu jedini – saopštili su iz škole.

(infobirac.net)