Indonezija – zbog premora preminulo više od 270 članova biračkih odbora

SVIJET

Indonezija – zbog premora preminulo više od 270 članova biračkih odbora

 

Deset dana nakon što je Indonezija održala najveće izbore na svijetu u jednom danu, preminulo je više od 270 članova biračkih odbora, uglavnom od bolesti uzrokovanih dugačkim radnim vremenom i ručnim brojanjem glasova, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Rojters.

Na izborima održanim 17. aprila prvi put su u zemlji od 260 miliona ljudi bili spojeni predsjednički sa parlamentarnim i regionalnim izborima, navodi Rojters.

Glasanje je uglavnom proteklo mirno, a procjenjuje se da je 80 odsto onih koji su izašli na birališta, od ukupno 193 miliona glasača, moralo da iskoristi po pet listića. Za kandidate se glasalo na preko 800.000 biračkih mesta.

Međutim, održavanje izbora u trajanju od osam sati, u zemlji čija je širina od istočne do zapadne granice 5.000 kilometara, pokazalo se kao herkulovski logistički projekat i smrtonosan za one koji su morali glasačke listiće da broje ručno.

Od subote je preminulo 272 članova biračkih odbora, uglavnom od bolesti povezanih sa prekovremenim radom, dok se 1.878 razboljelo, naveo je Arif Prijo Susanto, portparol Izborne komisije.

Susanto dodaje da je ministarstvo zdravlja 23. aprila pozvalo zdravstvene ustanove da pruže najbolju moguću njegu oboljelim članovima biračkih odbora, dok ministarstvo finansija radi na nadoknadama za porodice preminulih. Zbog porasta broja preminulih na udaru se našla Izborna komisija.

 – Izborna komisija nije oprezna u upravljanju radnim opterećenjem osoblja – rekao je Ahmad Muzani, zamjenik predsjedavajućeg kampanje opozicionog predsjedničkog kandidata Prabovo Subianta, izvijestio je portal Kumparan, prenosi Rojters.

Izborna komisija će zaključiti prebrojavanje glasova i objaviti pobjednike predsjedničkih i parlamentarnih izbora 22. maja.

(Izvor: rts.rs)