Obilježena četvrta godišnjica terorističkog napada u Zvorniku

ZVORNIK

Obilježena četvrta godišnjica terorističkog napada u Zvorniku

Pomenom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća, u Zvorniku je danas obilježeno četiri godine od terorističkog napada na zvorničku Policijku stanicu u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić /48/ i ranjeni policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence i cvijeće položili su delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, predstavnici Policijske uprave i Gradske uprave Zvornik, boračkih organizacija proisteklih iz odbrameno-otadžbinskog rata, porodica, rodbina i prijatelji Dragana Đurića.

Prethodno je služen pomen i položeni vijenci na grobno mjesto Dragana Đurića u Karakaju.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović rekao je da je već četvrta godina kako je, 27. april, najtužniji dan za Zvornik kada je u terorističkom napadu stradao policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić.

– Već četvrtu godinu od ovog terorističkog čina nemamo sudski epilog, nisu saslušani očevici i svjedoci ovog događaja, niti je sa vještačenja vraćeno oružje, uniforma i drugi predmeti koji su izuzeti – rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, to dodatno vrijeđa, jer su još uvijek svježa sjećanja i traume naših ranjenih policajaca, kao i porodice pokojnog Đurića.

– Kaznena politika, kada su teroristička djela u pitanju, je neadekvatna, pa bi zakonodavac motao da se u narendom periodu pozabavi ovim pitanjem kako bi se što efikasnije sankcionisala lica koja uvijek predstavljaju potencijalnu opasnost u sredinama u kojima se kreću – rekao je Abazović.

Govoreći o ljudima iz BiH koji se vraćaju sa sirijskog ratišta, Abazović je rekao da oni uvijek predstavljaju potencijalnu opasnost za okolinu u kojoj borave.

„Policijska uprava Zvornik, u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i linijskim policijskim upravama, preduzima mjere u cilju proaktivnog djelovanja da se spriječe bilo kakve negativne posljedice tih lica koja svojim povratkom mogu negativno da utiču na određene sredine i ljude“, rekao je Abazović.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je Policijska uprava Zvornik, skupa sa Gradskom upravom i međunarodnim organizacijama, poučeni lošim i gorkim iskustvom, prva u regiji počela ozbiljno i organizovano da se bavi ovim pitanjem.

Stevanović se zapitao da li dovoljno svi zajedno činimo da se ovako nešto kao što se desilo Zvorniku prije četiri godine ne ponovi.

– Kada kažem svi zajedno, mislim na osnovne i srednje škole, vjerske ustanove, porodice. Radimo li dovoljno sa djecom od malih nogi da ih pravilno usmjeravamo da ne dođe do nekih devijantnih pojava – rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, moraju sve devijantne pojave da se primjete na vrijeme, da se odreaguje dok to ne bude kasno.

– Svjedoci smo, nažalost, ovih negativnih devijacija svuda oko nas i najgore je što ljudi misle da se to tamo negdje dešava, a kod nas neće. Nažalost, mi u Zvorniku smo to osjetili na svojoj koži i smatram da i današnji dan treba iskoristiit kao apel na sve ljude da se terorizam dešava u svačijem dvorištu – rekao je Stevanović.

Brat ubijenig Dragana, Anđelko Đurić rekao je da je Draganu prekinut život na svirep način, dodavši da smrt njegovog brata zaslužuje veći broj razgovora i podsjećanja da se ovako nešto nikome ne dogodi.

– Dani prolaze, sjećanja na Dragana ne blijede, ali ipak mislim da je ovo jedna od pouka da mlada generacija razmišlja pozitivno na budućnost – rekao je Anđelko.

On je zamjerio ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću koji je, kako su prenijeli mediji, sinoć rekao da se u BiH u posljednjih pet godina nije dogodio teroristički napad.

– Iznanađen sam tom izjavom i volio bi da ga pitam kako karakteriše ovaj slučaj u Zvorniku – rekao je Anđelko i naglasio da, ako se napad na Policijsku stanicu sa poznatim posljedicama ne karakteriše kao terorizam, onda se kao takav ne može ni riještiti i tako se ide u nedogled.

Na Policijsku stanicu Zvornik izvršen je 27. aprila 2015. godine oko 19.15 časova teroristički napad, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić.
Teroristički napad izvršio je pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić iz Kučić Kule kod Zvornika. Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice u automobilu „golf 2“ crne boje i uz poklič „Alahu ekber“ /Alah je veliki/ upao u Policijsku stanicu i počeo da puca iz puške takozvane „pumparica“.
Teroristički napad je izvršen za vrijeme primopredaje smjene, a prilikom razmjene vatre napadač je likvidiran.

infobirac.net