Jedini u RS: Momčilo Cvjetinović preko 20 godina predsjednik OO SDS-a – Direktor škole u drugom mandatu

MA Izdvojena SREBRENICA

Jedini u RS: Momčilo Cvjetinović preko 20 godina predsjednik OO SDS-a

Direktor škole u drugom mandatu

 

Svjedoci smo da brojni političari mijenjaju političke dresove iz različitih pobuda, uglavnom boljih funakcija, tako da činjenica da je Momčilo Cvjetinović od 1993. godine predsjednik OO SDS-a u Srebrenici zaista predstavlja kuriozitet. Sav taj period je uživao podršku stranačkih kolega, ali ne i visokog predstavnika koji ga je u periodu od 1999. do 2005. godine udaljio iz političkog života, ali i zabranio rad u svim državnim institucijama ili preduzećima.

Pored toga, Cvjetinović je zahvaljujući podršci kolega već drugi mandat direktor SŠC „Srebrenica“, te je tako, kako sam kaže, vjerovatno jedini direktor škole u RS iz ove političke partije.

Svoj politički angažman u SDS-u Cvjetinović je započeo odmah po osnivanju ove partije 90-ih godina prošlog vijeka i bio jedan od viđenijih aktivista.

 – Početkom ratnih sukoba ubijen je narodni poslanik i predsjednik OO SDS-a iz Srebrenice Goran Zekić, a tih dana grad je pao u ruke tzv. Armije BiH, nakon čeka naše stanovništvo bježi u okolna sela, potom u Bratunac, da bi krajem 1993. godine došli u Skelane, koji tada postaju opština, kao pravni nasljednik opštine Srebrenica. Tada su me partijske kolege izabrale za predsjednika OO SDS-a. Na toj funkciji sam bio sve do 1999. godine kada me visoki predstavnik smjenjuje sa funckije i zabranjuje rad u svim državnim institucijama i preduzećima u kojima država ima vlasnički udio od najmanje 25 odsto jer nismo htjeli da priznamo režirane rezultate izbora 1998. godine u Srebrenici. Mi tada nismo mogli da kontrolišamo bošnjačko biračko tijelo ni u FBiH, ni u inostranstvu, dokazali smo malverzacije, a pojedine diplomate, čak i američke, priznale su da je lažirano oko 3.000 glasova jer su svi kandidati zaokruženi na isti način, istom olovkom, ali sam opet smijenjen – kaže Cvjetinović koji je tada imao i odborničku funkciju za koju je ponovo izabran 2008. godine i danas je takođe obavlja, a od 2005. opet je predsjednik OO SDS-a.

Nakon svih turbulencija, promjena u stranci i ponuda drugih partija Cvjetinović nije mijenjao politički dres.

 – Dugo godina sam bio i u Glavnom odboru partije dok tadašnji predsjednik Mladen Bosić nije izlobirao da više nemam tu ulogu u strnaci. Ipak, nikada nisam i ne želim da mijenjam stranku jer sam ostao dosljedan politici svoje partije. Oni koji su napustili SDS brane se stavom da se samo mrtav čovek ne mijenja, a ja mislim da je to samo dobar izgovor jer to govori o karakteru čovjeka. Ja sam imao niz ponuda za bolje funkcije da napustim partiju, ali to nisam uradio. Čak su mi i djeca, odnosno porodica zamjerali što smo ostali u Srebrenici, ali moj stav je da neću nikada napustiti svoj grad do kraja života, a do kraja političke karijere neću napustiti svoju partiju osim ako me zbog različtih stavova nekada ne isključe iz nje – kaže Cvjetinović.

On smatra da su posljednji prelasci iz jedne u drugu stranku najbolje pokazali želju ljudi za sticanjem značajnijih funkcija, a time i boljeg materijalnog položaja.

 – Izdržao sam brojne pritiske, ucjene i ponude, ali nisam posustio. Kada bih promijenio opciju to više ne bih bio ja niti bih mogao da slijedim ideje koje će se, nadam se, afirmisati ponovo sa novim rukovodstvom SDS-a – smatra Cvjetinović.

U dva mandata direktor škole

Cvjetinović kaže da je vjerovatno jedini direktor škole u RS iz ove političke partije.

 – Prvi mandat sam prihvatio na nagovor kolega, uz podršku školskog odbora. Za drugi mandat sam bio jedini kandidat, ali mi prvi put ministar Malešević nije htio potpisati imenovanje već je raspisao konkurs ponovo. Iako su vršili pritiske na kolege i ubjeđivali ih da se jave na konkurs, oni to nisu htjeli, i sve su mi to prenijeli i rekli da su zadovoljni radom škole i upisnom politikom, te je tada ministar popustio pa sam dobio drugi mandat – rekao je Cvjetinović.

Upis postao stresan, smanjenje norme umjesto rada u više škola

Sa Cvjetinovićem smo razgovarali i o drugim temama vezanim za školu i školstvo u Republici Srpskoj. On  je istakao da je upis u srednje škole svake godine sve strasniji, pogotovu u manjim opštinama. 

 – Škole u manjim mjestima sve teže ispunjavaju upisni plan, a ukoliko nemaju podršku lokalnih zajednica, u vidu subvencije mjesečnih karata, besplatnih udžbenika i drugih podsticajnih mjera za učenike, teško stižu da zarctanog broja đaka – kaže Cvjetinović. 

On je mišljenja da je društvo bezosjećajno za probleme radnika koji zbog smanjenja broja učenika nemaju punu normu, odnosno rade u više škole.

 – Jedino rješenje je u smanjenju norme za te radnike, ali generalno treba da se razmišlja o smanjenju norme za prosvjetne radnike jer se sve više opterećuju administrativnim zadacima i novim obavezama, a sve manje su okrenuti samom času. Sa druge strane, pojedini radnici rade u dvije ili tri škole, neki čak i pet škola, kako bi imali normu. Mislim da je to neprihvatljivo te zato i govorim o potrebi smanjenja norme – smatra Cvjetinović. 

(infobirac.net)