Devetočlana porodica Stanišić uskoro u novom domu

MILIĆI

Devetočlana porodica Stanišić uskoro u novom domu

 

Devetočlana porodica Stanišić iz sela Božići, u Milićima, uskoro će se useliti u novu kuću koju im je za 40.000 КM kupila humanitarna organizacija „Srbi za Srbe”. Кuća, koja se nalazi u milićkoj mjesnoj zajednici Derventa, dobro je opremljena, prostrana i biće prijatan i topao dom za Zorana i Nadu Stanišić, te njihovo šestoro djece, Dajanu (11), Danijela (9), Aleksandra (8), Dejana (6), Dragana (3) i petomjesečnu Milenu, kao i baku Nevenku, koja je, takođe, član porodice.

Selo Božići udaljeno je oko tri kilometra od centra Dervente, a tu razdaljinu, svakodnevno, od kuće do škole i nazad, prepješače školarci Dajana, Danijela i Aleksandra. Кuća u kojoj trenutno žive skučena je, trošna i bez osnovnih uslova za normalan život višečlane porodice. Porodica živi od plate koju Zoran Stanišić zaradi u lokalnoj privatnoj firmi i od socijalnih naknada. Zoran za Srnu kaže da porodica živi skromno, kako uslovi dozvoljavaju, ali da djeca ne oskudijevaju ni u čemu.

 – To je zato što nisu zahtjevni i što su zadovoljni onim što imaju. Jedini problem nam je bila ova kuća – navodi Zoran.

On kaže i da u početku nije mogao da povjeruje da će im neko pokloniti kuću.

 – Zahvalan sam organizaciji koja sve ovo finansira, kao i rukovodstvu naše mjesne zajednice, koje je posredovalo u ovoj akciji – ističe Zoran.

Predstavnik organizacije „Srbi za Srbe” Marko Maunaga, koji je posjetio Stanišiće, rekao je da bi za manje od dva mjeseca porodica trebalo da bude useljena u novu kuću. Maunaga je istakao da je ovo jedan od načina da se oda priznanje i pomogne porodicama sa četvoro i više djece. On je dodao da je akcija pomoći porodici iz sela Božići pokrenuta prije dvije godine, a da je u njenoj realizaciji ostvarena dobra saradnja sa Savjetom mjesne zajednice Derventa.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Derventa Miloš Drmonjić rekao je Srni da će zahvaljujući saradnji sa organizacijom „Srbi za Srbe” biti riješen problem smještaja višečlane porodice. On je naveo da ova mjesna zajednica ima oko 200 domaćinstava, područnu školu, društveni dom kojem je neophodna rekonstrukcija, te putnu infrastrukturu, koja je u dosta lošem stanju.

Organizacija „Srbi za Srbe” formirana je 2005. godine s ciljem prikupljanja i pružanja pomoći socijalno ugroženim porodicama sa četvoro i više djece. Za 13 godina rada prikupila je oko 6.200.000 КM, a samo u 2018. godini 1.500.000 КM. Do sada je ova organizacija pomogla 2.300 porodica sa 17.000 djece. Organizacija ima svoje ogranke u 10 zemalja, a donatori su ljudi širom svijeta.

(Izvor: fbbiracdanas, srna)