Danas je Veliki petak

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Danas je Veliki petak

 

Pravoslavni vjernici obilježavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, posljednji u Nedjelji stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju uskršnja jaja.

U gluvo doba noći, uoči Velikog petka, po predanju, na tren i vjetrovi utihnu, a rijeke i potoci se zaustave. Vodenice zastanu i čitav svemir tone u tišinu i tugu zbog Hristove smrti. Takav je i dan koji dolazi. 

Na Veliki petak, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu. 

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Na Veliki petak ništa se nije radilo, nikakvi znaci radosti se nisu ispoljavali, ni pjesma, ni igra, žene se čak nisu ni češljale, ni umivale. Jedino šta je bilo dozvoljeno, to je priprema za Vaskrs. 

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i novog života. Uskršnje, crveno, podsjeća na Hristovu krv prolivenu na Golgoti i legende – o jajima, koja su u trenu pocrvenila, kao dokaz Hristovog uskrsnuća. Veliki petak je dan žalosti, ali i uvod i priprema za najveći i najrodosniji praznik – Uskrs. U nekim krajevima se zato danas pali vatra da bi sve zlo izgorjelo, a i post na vodi nosi pročišćenje kako bi duša i tijelo bili dostojni žrve Hristove, čije se toliko stradanje, samo vaskrsenjem moglo nagraditi.  

Od Velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

(Izvor: rts.rs)

FOTO: Ilustracija, agencije