Jedna od najuspješnijih godina za zvorničku muzičku školu – Dobili najviše nagrada i imaju najviše učenika

MA Izdvojena ZVORNIK

Jedna od najuspješnijih godina za zvorničku muzičku školu

Dobili najviše nagrada i imaju najviše učenika

 

Za učenike i profesore Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ iz Zvornika, ova godina je bila jedna od najuspješnijih po broju nagrada ostvarenih na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Uspjehe prati i veliko interesovanje učenika za ovu školu tako da je trenutno pohađa njih 260 te će se naredne školske godine tražiti proširenje klasa.

Dijana Zekanović direktorica škole ponosna je na ostvarene rezultate te dodala da su njihovi učenici uglavnom osvajali prve i druge nagrade na različitim takmičenjima.

 – Imali smo puno nastupa, a na takmičenju „Primavera“ smo zaista pobrali nagrade koje su na republičkim takmičenjima samo potvrđene. Isto je bilo i na ostalim takmičenjima. Ovaj rezultat je plod rada naših profesora i učenika, ali i najbolji pokazatelj zašto stalno imamo povećanje broja učenika, odnosno trenutno najviše učenika od osnivanja – rekla je Zekanović.

Ona je dodala da je godina počela sa prestižnim gitarskim takmičenjem „Klasik Art“ u Šapcu gdje je njihova učenica Anđela Mišić osvojila prvu nagradu.

 – Drugo takmičenje bio je „Memorijal D. Protić“ u Beogradu, a Amila Hrustanović, na klaviru, osvojila je takođe prvu nagradu. Ubrzo je uslijedio Internacionalni festival „Primavera“, koji se održava u Bijeljini, na kome je učešće uzelo oko 500 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH, odnosno to je najmasovnije i najteže takmičenje na našim prostorima. Tu su na klaviru Marija Arsenović i Ana Mlađenović osvojile prvu nagradu, Amila Hrustanović, Elena Jokić i Sofija Mihajlović drugu nagradu. Na flauti je Katarina Vidaković osvojila prvo mjesto – navela je Zekanović i dodala da je na 21. Međunarodnom festivalu harmonike u Loznici Aleksa Perić osvojio prvu nagradu, a Milica Cvijić drugu nagradu. 

 – Na republičkom takmičenju u Prijedoru po prvi put nastupio je i orkestar škole, sa 20 članova. Oni su sa dirigentom, profesoricom Tamarom Lazić, koja je radila aranžmane za sve kompozicije koje su učenici izveli, osvojili drugu nagradu. Amila Hrustanović je osvojila prvu nagradu na klaviru sa 99,50 bodova u kategoriji koja okuplja najveći broj učenika. Ana Mihajlović osvojila je prvu nagradu u kategoriji najmlađih sa osvojenih 96 bodova. Potom su uslijedile tri druge nagrade za učenice Selenu Keser, Elenu Jokić i Mariju Arsenović, dok je Natalija Jokić osvojila treću nagradu. Katarina Vidaković je na flauti opet bila prva, dok je izuzetan rezultat ostvario Stefan Todorović, dobivši specijalnu nagradu jer se takmičio u kategoriji srednjoškolaca i osvojio maksimalnih 100 bodova – istakla je Zekanović i dodala da su ovi učenici na „Internacionalnom festivalu“ u Ubu samo potvrdili svoje rezultate sa prethodnih takmičenja.

Učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ iz Zvornika osvojili su ukupno 14 prvih, 12 drugih i dvije treće nagrade, a kuriozitet je da nije bilo učenika koji su se vratili sa takmičenja bez osvojene nagrade.

Zvornik traži srednju muzičku školu

Zbog velikog broja učenika u osnovnoj muzičkoj školi kao i rezultata na takmičenjima, u Zvorniku se već nekoliko godina zagovara otvaranje srednje muzike škole, a tokom posljednje posete ministra prosvjete i kulture RS Natalije Trivić ovom gradu sa čelnicima gradske uprave razgovaralo se i na ovu temu. Iz škole su istakli da bi otvaranje srednje muzičke škole bilo kruna za postignute rezultate u radu.

(infobirac.net)