Episkop Fotije služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Zvorniku

ZVORNIK

Episkop Fotije služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Zvorniku

 

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorniko-tuzlanski Fotije služio je danas, na Veliki četvrtak, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Zvorniku. Episkop Fotije je u besjedi rekao da je Veliki četvrtak dan kada se praznuje ustanovljenje svete litrgije, dodavši da se slobodno može reći da je to rođenje crkve Hristove.


„Hristos je na ovaj dan, prije svog stradanja, ustanovio svetu liturgiju, što znači da je preko svete liturgije i svetog pričešća ostao zajedno sa svojom crkvom do dana današnjeg“, rekao je epsikop Fotije.
Prema njegovim riječima, kada se pričešćujemo tijelom i krvlju Hristovom na Veliki četvrtak, kao da smo učestvovali na tajnoj večeri zajedno sa apostolima, i kroz istoriju svim svetim, i pričestili se na toj liturgiji koju je služio Gospod, naš Isus Hrist.


„Za nas je bitno da kroz sveto pričešće imamo stalnu zajednicu sa Bogom, da budemo jedno s njim i da se trudimo da budemo slični svetim apostolima koji su vjerno služili Gospodu Bogu“, rekao je vladika Fotije.
Ističući da se treba pričešćivati kada se god služe liturgije, episkop Fotije je rekao da svako ko se želi pričestiti treba da bude izmiren sa Bogom, sa bližnjim svojima i sa svojom savješću, da ga savjest ne kori radi ovoga ili onoga grijeha.


„Da nam Bog podari da naš pravoslavni narod u Republici Srpskoj i eparhiji zvorničko-tuzlanskoj bude narod krsta i vaskrsenja, bude narod božiji, narod koji teži vječnom životu, carstvu nebeskom i vječnim vrijedsnostima koje nas uči sveto jevanđelje“, rekao je episkop Fotije.
Episkop Fotije je poželio da se s božijom pomoći završi ovaj saborni hram u Zvorniku, kao i svih 48 svetinja koje se grade na prostoru eparhije zvorničko-tuzlanske.

(infobirac.net)