Iz „Alumine“ reagovali na odluku sudije Jelene Todorović – Donijeto rješenje da se „Pavgordu“ isplate 122 miliona maraka

ZVORNIK

Iz „Alumine“ reagovali na odluku sudije Jelene Todorović

Donijeto rješenje da se „Pavgordu“ isplate 122 miliona maraka

 

Menadžment kompanije „Alumine“ reagovao je na odluku sudije Jelene Todorović po kojoj je izdato rješenje da se „Pavgordu“ isplate 122 miliona maraka i poslao saopštenje nadležnim organima, institucijama i medijima. Saopštenje prenosimo u cjelosti. 

PREDSJEDAVAJUĆEM PREDSJEDNIŠTVA BiH

  1. Miloradu Dodiku

PREDSJEDNIКU REPUBLIКE SRPSКE

  1. Željki Cvijanović

PREDSJEDNIКU VLADE REPUBLIКE SRPSКE

  1. Radovanu Viškoviću

NARODNOJ SКUPŠTINI REPUBLIКE SRPSКE

  1. Nedeljko Čubrilović

MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA

  1. Draganu Lukaču

Za medije i javnost

OSNOVNI SUD U ZVORNIКU UNIŠTAVA „ALUMINU“!

Menadžment Alumine obavještava državne institucije, medije i javnost o još jednom gnusnom činu zvorničkog sudije Jelene Todorović učinjenim na štetu Birača, Alumine i Republike Srpske, a u korist kontroverzne organizacije okupljene oko fočanskog Pavgorda i lokalnih moćnika.

Naime, imenovani sudija je u petak, 19.04.2019. godine, donio rješenje kojim se FG Birač obavezuje da Pavgordu plati preko 122 miliona КM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem privrednog društva Alumina!?

Sa gnušanjem ističemo da vladavina prava ne postoji za Aluminu i Birač i da ovakve pogubne odluke ne karakterišu ni neke od najnerazvijenijih zemalja svijeta, jer samo je zvornički sud u stanju:

– da vodi izvrši postupak protiv stečajne mase, iako je svugde u svijetu, pa i kod nas ovo strogo zabranjeno,

– da vodi izvrši postupak za fiktivna potraživanje i zaloge,

– da vodi izvrši postupak u slučaju gdje postoji presuđena stvar da dug ne postoji i to od strane Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Višeg privrednog suda u Banjoj Luci i Vrhovog suda Republike Srpske.

Sve ovo predstavlja eklatantni primjer koruptivnog djelovanja jednog privatnog suda.

Dakle, kontroverzno potraživanje Pavgorda i Ukio banke ne postoji za najviše sudske instance koje se bave privrednim pravom u Republici Srpskoj, ali evidentno postoje za sudiju Jelenu Todorović, Pavgord i lokalne moćnike iz politike i pravosuđa.

Na pogubnost ovog izvršenja, nezakonitost i štetu, svim institucijama je nedavno ukazao i Okružni privredni sud u Bijeljini.

Treba posebno istaći činjenicu da upravo ovaj čin direktno sprečava da se povjerioci u stečaju Birača naplate. Dakle, ovim se direktno udara na budžet Republike Srpske sa potraživanjem od preko 42 miliona КM, udara se na Srbija Gas, BH Gas, stotine malih i srednjih firmi i radnika sa dodatnih 48 miliona КM priznatih potraživanja koja svoj novac neće vidjeti. Ako je sudija sve ovo imao u vidu, te donio ovakvu skandaloznu odluku u korist Pavgorda, onda se ovaj čin može ravnati sa efektima državnog udara, ili su pak, Jelena Todorović, lokalni moćnik i Pavgord neka četvrta poluga vlasti u našem pravnom sistemu.

Sa druge strane, da li je ikome čudno što nijedan sudski postupak Pavgorda protiv firmi Alumina, Birač, Alusil, Mehanika nije došao kod bilo kojeg drugog sudije u Osnovnom sudu u Zvorniku, gdje ima osam sudija, nego svi postupci dolaze kod Jelene Todorović? Ovo je odličan primjer kako funkcioniše automatizovani softver za nepristrasnu dodjelu predmeta u ovom sudu!!! U skladu sa tim, sa opravdanim razlogom javno postavljamo pitanja ko ovoj osobi dodjeljuje predmete, ko je nadzire, da li su institucije postupile po nizu podnesenih krivičnih prijava protiv Jelene Todorović, te da li funkcioniše nadzor Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH?

Smatramo da je došlo vrijeme da Narodna skupština Republike Srpske izmijeni Zakon o sudovima i ukine Osnovni sud u Zvorniku, kako je to ranije predložio g. Milorad Dodik poslije slične odluke Jelene Todorović, jer svako dalje odlaganje ukidanja ovog suda će uništiti Aluminu, pa i grad Zvornik, a onda sud svakako nije ni potreban, jer u odnosu na ovaj sud, veće povjerenje uživa bilo koji sud u Sudanu ili Ruandi.

Takođe, pozivamo nadležno Tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu za organizovani kriminal i Upravu kriminalističkih poslova Republike Srpske da, bez odlaganja, intervenišu kako bi se ovo bezakonje zaustavilo, a odgovorni za sva zlodjela prema Alumini i Biraču hitno sankcionisali.

Menadžment Alumine se uz mnogobrojne probleme, zajedno sa radnicima, već šest godina bori da razvije ovu fabriku i sa velikim kredibilitetom smatra da predaja fabrike ovom kontroverznom udruženju predstavlja akt bez presedana u pravnoj istoriji.

Ova odluka suda u ime naroda je iskreirana na koruptivan način i definitivno vodi zaustavljanju fabrike, gubitku 1.600 radnih mjesta, te kao takva odmah mora biti opozvana.

U protivnom, radnici i menadžment Alumine će, bez daljeg odlaganja, preduzeti radikalne mjere u cilju zaštite fabrike i svoje egzistencije jer nisu spremni da trpe bezakonje ovog privatnog suda, stoji u saopštenju „Alumine“.