Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH opet reagovao – Bez Srba u organima vlasti

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH opet reagovao

Bez Srba u organima vlasti

 

U vremenu kada se političke partije dogovaraju oko formiranja Savjeta ministara BiH, mi, Srbi iz Federacije BiH postavljamo pitanje političkim partijama koje planiraju da formiraju Vladu Federacije BiH:

 – Šta se dešava sa formiranjem Vlade Federacije BiH?

 – Hoće li biti Srba povratnika u Vladi Federacije BiH?

 – Može li potpredsjednik Federacije biti Srbin povratnik?

 – Može li dopredsjedavajući Doma naroda Federacije BiH biti Srbin povratnik?

 – Može li Srbin povratnik biti na bilo kakvoj poziciji sa koje može uticati na opstanak Srba u Federaciji? – stoji u saopštenju koje nam je dostavio Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. 

On se u saopštenju za medije zapitao ako se sada prilikom formiranja Vlade Federacije izbjegnu Srbi povratnici, Federacija BiH će ostati i bez ovih 2,5% Srba koji su popisani 2013. godine.

 – Ali, mi znamo da je u glavama nekih ljudi cilj upravo to, da Srba u Federaciji nema, da se počisti i ovih 56.000 koji su popisani 2013 godine. Takođe, znamo da je u nečijim glavama skrojen cilj da u srpska sela nasele migrante iz Azije i Afrike. Podsjećamo da je prema popisu žrtava iz Drugog svjetskog rata na teritoriji Bosne i Hercegovine stradalo 177.045 ljudi, od toga 128.040 Srba, ili 72,32% . Taj popis žrtava je potpisao direktor Zavoda za statistiku SFRJ Mustafa Latifić. Srbi su dali najveću žrtvu u borbi protiv fašizma upravo na teritoriji današnje Federacije BiH, u Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Bihaću, Кljuču, Sarajevu, Tuzli.

Ponovo podsjećamo na sramotu da su vlade u kantonima formirane gotovo bez Srba. U Vladi Kantona Sarajevo je jedan Srbin ministar, u Vladi Unsko-Sanskog kantona nema Srba ministara, u Vladi Zeničko-dobojskog kantona je jedan Srbin ministar, a u Vladi Posavskog kantona nema nijednog Srbina ministra. Da dalje ne nabrajamo – stoji u saopštenju.

(infobirac.net)