Osam vijekova od uspostavljanja srpske otadžbine – Bokan: 1219. godina sjedinjuje u sebi sve crkvene, narodne i državne poslove

MA Izdvojena ZVORNIK

Osam vijekova od uspostavljanja srpske otadžbine

Bokan: 1219. godina sjedinjuje u sebi sve crkvene, narodne i državne poslove

 

Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine „Dr Đorđe Lazarević“ iz Zvornika organizovao je, u društvenom prostoru OŠ „Sveti Sava“, predavanje na temu „Osam vijekova od uspostavljanja srpske otadžbine“ koje je održao Dragoslav Bokan, predsjednik Instituta za nacionalnu strategiju iz Beograda.

Miloš Ivanović, predsjednik Centra „Dr Đorđe Lazarević“ istakao je da ovo bila prilika da od jednog društveno angažovanog intelektualca čujemo odgovore na pitanja kuda ide srpski narod te šta činiti u narednom periodu da nam bude bolje.

 – Mi ćemo i dalje nastaviti praksu organizovanja ovakvih događaja kao i izložbi i drugih kulturnih događaja – rekao je Ivanović i zahvalio se Gradskoj upravi na podršci u organizovanju predavanja.

Dragoslav Bokan je novinarima pred pradavanje istakao da sama činjenica da se nalazi u Zvorniku, koji je u Republici Srpskoj, i da je u školi koja, kao i glavna ulica, nosi ime „Svetog Save“ dovoljno govori o dimaničkim pravcima njegovog predavanja.

 – Govoriću o 1219. godini, kada je arhimandrit Sava postao arhiepiskop Sava, jer to naši ljudi ne razumiju i smatraju da je to samo crkveni praznik. Međutim, prije osam vijekova nije dobijena samo crkvena samostalnost već je stvorena otadžbina jer taj trenutak sjedinjuje u sebi sve crkvene, narodne i državne poslove u jednom događaju. Sve što nam se dogodilo kasnije, nastalo je nakon ostvarenja srspke otadžbine, a mi smo danas na našem usiljenom maršu ka cilju spasenja, ne samo ličnog već i čitavog krštenog naroda, te vraćanju otadžbinskom identitetu kako bi se smanjile „međusobice“ kao što je poželio Sava Nemanjić – rekao je Bokan.

On je dodao da je zbog snažnog uticaja „jugoslovnestva“, koje je pustilo maglu i izmijenilo pitanje našeg indetitata, naš narod bio dovoden skoro do samoporicanja.

 – Mi imamo vladiku Nikolaja, Justina, uskoro Žarka Vidovića i, nadam se, Danila Krstića, koji su učitelji našeg vremena i koji puno znače u našoj duhovnoj obnovi. Narod možda i ne primjećuje da se uz ideje ovih učitelja završava velelepni Hram Svetog Save, da imamo spomenik Nikolaju II, da je svaka eparhija duhovni centar sa izuzetnom prevodilačkom djelantošću, mladi asistenti su skoro svi otadžbinskog usmjerenja, dobili smo značajne knjige o svim iole značajnim intelektualcima i državnicima koje smo imali. To sve ukazuje na period naše kulturne i duhovne obnove – zaključio je Bokan.

(infobirac.net)