U Zvorniku proglašena epidemija morbila

ZVORNIK


U Zvorniku proglašena epidemija morbila

Dom zdravlja Zvornik prijavio je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila, nakon što je oboljelo troje djece iz iste porodice na području ovog grada, saopšteno je iz Instituta.

Riječ je o tipičnim simptomima malih boginja i hospitalizovani su svi oboljeli, od kojih niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

– Dom zdravlja Zvornik preduzeo je neophodne protivepidemijske mjere i u redovnom je kontaktu sa Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku te nadležnim pedijatrom u zvorničkoj bolnici – navedeno je u saopštenju.

Institut je prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i pedijatrijskim ambulantama u Srpskoj u vezi sa jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila u Srpskoj.

Iz Instituta navode da su morbili zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem, te naglašavaju da pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

– Kako je broj vakcinisanih MRP vakcinom posljednjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti – navedeno je u saopštenju.

Prema programu obavezne vakcinacije u Srpskoj, MRP vakcina daje se u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina, odnosno pred upis u osnovnu školu.

– Poštovanje kalendara imunizacije je proritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije – navode iz Instituta.

Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju potrebu da se provjere vakcinalni statusi djece i omladine u objektima za kolektivni smještaj, te da se vakcinišu djeca koja to nisu učinila.

– S obzirom da je zarazno oboljenje, epidemija morbila proglašava se kad oboli dvije ili više osoba koje su bile umeđusobnom kontaktu – navode iz Instituta.

izvor: rtrs