Danas počinje 13. izdanje biciklističke trke „Beograd – Banjaluka“

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ SVIJET ZVORNIK

Danas počinje 13. izdanje biciklističke trke „Beograd – Banjaluka“

 

Prva etapa 13. izdanja biciklističke trke „Beograd – Banjaluka“ krenuće danas iz Beograda ka Vlasenici, a obzirom da je duga skoro 240 kilometara ima status kraljevske.
Nezvanični start trke zakazan je za za devet časova ispred hotela Slavija u Beogradu, a zvanična borba sa štopericom počinje iz Obrenovca u 11 časova. Na startu će se pojaviti 176 biciklista iz 24 tima i svi oni pokušaće što prije da prevezu dugu i tešku dionicu punu izazova s obzirom na konfiguraciju terena. Međutim, samo najbolji obući će žutu majicu u Vlasenici i sigurno je nositi i u drugoj etapi koja je na programu u petak od Vlasenice do Brčkog.
– Organizacija je bila složena kao nikada do sada jer umjesto prošlogodišnje dve, ovaj put imamo četiri etape. Međutim, nadam se da će sve proteći u najboljem redu, dali smo sve od sebe da tako bude, a da li će biti dovoljno saznaćemo po završetu trke u Banjaluci u nedelju – rekao je predsjednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović.
Saradnja Biciklističkih saveza Republike Srbije i Republie Srpske počela je sada već davne 2007. godine i postepeno je rasla, kako kvantitativno, tako i kvalitativno.
– Zahvaljujući timskom radu dva saveza, pomoći institucija i sve većoj podršci gradova, te sponzora, uspjeli smo da dovedemo trku na nivo da privlači veliku pažnju ne samo u regionu, nego i Evropi i svijetu. Ove godine imamo bicikliste iz tridesetak zamalja svijeta, dolaze nam ekipe iz Austrije, Njamačke, Slovenije, pa čak i Кolumbije, Кazahstana, Irske… Sve je to dokaz da smo na pravom putu, što je i obaveza jer je trka član prve kategorije Svjetske biciklističke unije (UCI) – rekao je direktor trke Vladimir Кuvalja.
Ova trka najbolji je primjer kako u praksi funkcionišu specijalne i paralelne veze Srbije i Republike Srpske u oblasti sporta, jer će kompletan karavan, kao i prethodnih godina preći preko granice bez zaustavljanja. Velike zasluge za tako nešto idu na račun predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, vlastima Srbije, resornim ministarstvima, ali i Predstavništvu Srpske u Srbiji.
– Od starte u Beogradu do cilja u Banjaluci sve je naše, a sve na svjetskom nivou, počevši od takmičara i organizacije do dočeka ekipa i njihovog ispraćaja. Moramo da budemo ponosni na ovu trku jer je ona najslikovitiji primjer direktne saradnje nas sa jedne, sa nama sa druge strane Drine – rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.
Poslije današnje etape, u petak je na rasporedu trka od Vlasenice do Brčkog (165 kilometara), u subotu biciklisti voze od Bijeljine do Teslića (180), a posljednja etapa od Prnjavora do Banjaluke preko Dervente i Srpca duga je 175 kilometara.