Zašto „Vajber“ odolijeva hakerskim napadima

SVIJET

Zašto „Vajber“ odolijeva hakerskim napadima

 

Sve češće postajemo svjedoci obaranja najpopularnijih društvenih mreža kao što su „Fejsbuk“, „Instagram“ i „Votsap“. Međutim, jedna platforma za komunikaciju uspješno odolijeva hakerskim napadima. Кako je bezbjednost na prvom mjestu kod korisnika, nije ni čudo što je servis „Vajber“ već godinama u samom vrhu.

Bum na svjetskom tržištu Vajber je ostvario 2016. godine kada je izbrojano 800 miliona registrovanih korisnika. Danas taj broj prelazi milijardu i raste iz dana u dan. Razlog zbog kojeg je ova aplikacija globalno najpopularnija je, osim bezbjednosti prilikom korišćenja, njeno konstantno mijenjanje i unapređivanje.

Tako Vajber nije samo servis za komunikaciju u vidu četa, razmjene stikera i obavljanja razgovora već i platforma namijenjena za biznis korisnike, oglašavanje, strimovanje.

 – Primarno, Vajber je još uvijek servis za komunikaciju, ali s napretkom tehnologija mijenjaju se i želje krajnjih korisnika. Četovanje i pozive je već neko vrijeme moguće obavljati unutar privatnih ili interesnih grupa – objašnjava Momčilo Elenkov iz kompanije „Vajber“ i naglašava da su čet botovi tu da asistiraju prilikom svakodnevnih aktivnosti poput bankovnih transakcija.

 – Poznati smo po saradnji sa velikim brojem svjetskih kompanija i upravo smo u razgovoru sa našim partnerima došli na ideju da kreiramo biznis poruke. Pod tom opcijim podrazumijevaju se razmjene projekata, oglašavanja i obavještenja u poznatom Vajber okruženju – istakao je Elenkov.

Prema njegovim riječima, kompanija polako ide ka tome da korisnici mogu putem jedne aplikacije, to jest Vajbera, obavljati praktično sve korisne mobilne aktivnosti.

Nije baš pametno držati sav novac, lična dokumenta i bankovne kartice na jednom mjestu, recimo u novčaniku, jer ako mu se izgubi trag, šteta biva velika.

Slično bi se moglo reći i za neku mobilnu aplikaciju koja raspolaže našim povjerljivim podacima i unutar koje obavljamo svu onlajn komunikaciju jer ukoliko takva aplikacija bude hakovana, svi privatni podaci postaju dostupni hakerima.

Bezbjednost tokom korišćenja aplikacije

Ipak, ako je Vajber po nečemu prepoznatljiv, onda je to bezbjedan način korišćenja. Upravo je taj segment najzaslužniji za rastući broj korisnika na globalnom nivou.

Vajber nema pristup informacijama, kaže Elenkov, jer one se razmjenjuju putem uređaja koji enkriptuju sav sadržaj.

 – Ne targetujemo korisnike na osnovu onoga što dijele i pretražuju, ne spamujemo ih i ne opterećujemo sadržajem. Кorisnici sami biraju šta će od informacija dolaziti do njih. Ukratko – Vajber je servis koji korisnik sam uređuje. Aplikacija na mom i na vašem telefonu može izgledati potpuno drugačije. Ne mislim samo na vizuelni interfejs već i na način korišćenja – istakao je Elenkov.

Naredne godine, Vajber će proslaviti deseti rođendan, a do kraja 2019. godine možemo očekivati novine i unapređenja unutar same aplikacije.

(Izvor: rts.rs)