Episкop Fotije: Otac Porfirije bio je propovjedniк ljubavi Hristove

ZVORNIK

Episкop Fotije: Otac Porfirije bio je propovjedniк ljubavi Hristove

 

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je večeras u Zvorniku da je otac Porfirije nositelj blage vijesti, propovjednik jevanđelja Hristova i ljubavi Hristove.

 – Teologija i učenje oca Porfirija sastoji se u tome da čovjek treba da zavoli Boga, da zavoli Hrista i samim tim će zavoliti i druge ljude, čime će biti nosilac te ljubavi i misije – rekao je episkop Fotije na predavanju povodom velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa.

Episkop Fotije je dodao da je misija i poruka oca Porfirija, to njegovo osnovno učenje, jako bitno za Srpsku pravoslavnu crkvu, za sve narode svijeta, jer je njegova poruka univerzalna.

Ističući da se u našem narodu malo zna o ocu Porfiriju, koji je Grk, episkop Fotije je rekao da bi poslije ovog predavanja vjernici trebalo da znaju mnogo više o ovom svetitelju.

 – Otac Porfirije je učitelj ljubavi, koji nam pokazuje da Vaskrs potvrđuje pobjedu dobra, pobjedu ljubavi nad zlom i nad onim što je loše i nedostojno čovjekovog života – Vaskrs je pobjeda vječnoga živta i svega onoga što je dobro – naglasio je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, učitelj te filozofije upravo je starac Porfirije, kao i mnogi drugi svetitelji iz našega roda, koji su propovijedali da je vaskrsenje Hristovo i vaskrsenje svih ljudi pobjeda života nad smrću, što je ujedno i vaskršnja poruka.

Vladika Fotije je rekao da je otac Porfirije veliki svetitelj, sveti starac, koji živi, može se slobodno reći, u našem vremenu i koji je  podario velike  duhovne darove.

Sveti arhijerejski sabor Carigradske patrijaršije je 2013. godine u Diptih svetih unio i starca Porfirija Svetogorca.

Predavanje je organizovala Svetosavska omladinska zajednica Zvornik.

(infobirac.net)