Dvadesetdvogodišnja Jelena Čabrić vozač kamiona sa prikolicom – Sve kategorije položila iz prvog puta

MA Izdvojena ŠEKOVIĆI ZVORNIK

Dvadesetdvogodišnja Jelena Čabrić vozač kamiona sa prikolicom

Sve kategorije položila iz prvog puta

 

Velika želja može da pobijedi sve predrasude društva, smatra Jelena Čabrić dvadesetdvogodišnja djevojka iz Papraće, kod Šekovića koja je nedavno u Zvorniku položila vozački ispit „E“ kategorije te ispunila svoju želju da jednog dana vozi kamion sa prikolicom. Jeleni sada slijedi prekvalifikacija u srednju školu za vozače, nakon čega će imati položen državni ispit i međunarodnu karticu.

Ova mlada i odvažna djevojka smatra da ne postoje nikakve razlike u vožnji kamiona između muškaraca i žena.

 – Prosto tu nema nikakve razlike. Ko voli svoj posao i odgovorno ga izvršava nebitno je koga je pola. Jedina razlika je kada je vozač ujedno i radnik na utovaru i istovaru robe. Tu je teže ženama, ali u svakom drugom slučaju za volanom je svima isto – kaže Jelena i dodaje da bi više voljela da vozi po našim drumovima.

 – Zaista bih prvo voljela da vozim u našoj zemlji, a tek nekada kasnije po Evropi. Iz prvog puta sam položila za „B“, potom „C“, ali i „E“ kategoriju. Kada napunim 24 godina steći su pravo da polažem i „D“ kategoriju da mogu da vozim i autobuse – kaže Čabrićeva.

Želja da vozi kamione sa prikolicom i šlepere javila se ranije. Svi u Jeleninoj porodicu su bili vozači, tako da je, kako sama kaže, to vjerovatno „genetika“.

 – Jedan stric je u špediciji već 20 godina i ima položene sve kategorije, a drugi je vozio pet godina kamione, a onda je prešao da vozi autobus. Otac, takođe, ima položene sve kategorije, ali se nakon nekoliko godina rada i vožnje počeo baviti poljoprivredom i sada vozi samo traktore i druge poljoprivredne mašine – priča Jelena i dodaje da nije mogla odmah da ispuni svoju želju da vozi kamion.

 – Prvo sam sa 18 godina polagala za B kategoriju, a da bih mogla da vozim kamion trebala mi je i podkategorija, pa sam odlučila da sačekam uslov da imam 21 godinu i tada polažem C kategoriju, a sada sam položila i E kategoriju – kaže Čabrić koja je u Zvorniku završila srednju ekonomsku školu, ali nije našla posao u struci te je dvije godine boravila u Švajcarskoj i nakon toga se vratila u Papraću i trenutno radi u jednom restoranu.

Ona dodaje da je bilo puno predrasuda kod njenih poznanika kada je izabrala da postane vozač kamiona, ali je najvažnije da je imala podršku svoje porodice. Pored toga, ona je istakla da je inostranstvu to sasvim prihvatljivo, ali da kod nas još važe stereotipi za pojedina zanimanja.

 – Bilo je i negativnih razmišljanja, poput onoga, koji će gazda dati ženi da vozi kamion, ne možeš da imaš sve što poželiš, kako će se jedna žena sama snaći na putu negdje u dalekom svijetu, da li to radiš samo da privučeš pažnju itd, ali je bilo i pozitivnih primjera ljudi koji su mi dali podršku. Najvažnija mi je ipak podrška porodice jer svi razumiju kakav je to posao – navodi Jelena.

Prva žena za volanom kamiona

Prema podacima iz preduzeća „Euro Petrol Oil“, gdje je Jelena završila obuku, ona je prva žena kandidat koja se kod njih obučavala za ovaj vid vožnje. Ranije je zabilježen samo još jedan slučaj u drugoj auto školi.

(infobirac.net)