Ukinuta autobuska linija Šekovići-Vlasenica – Građani ne mogu na posao, do opštine, domova zdravlja

MA Izdvojena ŠEKOVIĆI VLASENICA

Ukinuta autobuska linija Šekovići-Vlasenica

Građani ne mogu na posao, do opštine, domova zdravlja

Vijest da je autobuska linija Šekovići-Vlasenica ukinuta 1. aprila ipak nije bila šala već surova realnost za mještane ove dvije opštine jer sada stanovnici iz brojnih mjesnih zajednica ne mogu na posao, u domove zdravlja do suda ili opštine da obave administrativne potrebe.

Linija, koju je održavalo preduzeće „Drinatrans“, odnosno odskora „Euro Petrol Oil“, bila je jedina za stanovnike ove dvije opštine te je sada, onaj ko nema auto, pogotovu starije stanovništvo koje živi samo, osuđeno da iščekuje sudbinu.

Bojka Stanimirović iz Tišče kaže da sada ne može da ide na redovne kontrole.

 – Srčani sam bolesnik i dijabetičar te moram obavljati redovne kontrole u Domu zdravlja u Šekovićima, koji su od nas udaljeni 10 km. Pošto su ukinute sve autobuske linije ne mogu više redovno da idem na preglede ni do apoteke. Moje zdravlje zavisi od toga da će me neko iz sela odvesti na pregled – rekla nam je Stanimirović i dodala da ne može da vjeruje da u 21. vijeku nemaju osnovne uslove za život.

Mirjana Kraljević, takođe iz Tišče, kaže da joj ugrožen posao koji je dobila nakon sedam godina čekanja na briou.

 – Prije mjesec dana dobila sam posao u Geodetskoj upravi u Vlasenici nakon sedam godina provednih na evidenciji nezaposlenih na birou rada. Trenutno mi je radno mjesto ugroženo jer ukidanjem svih autobuskih linija na realciji Šekovići-Vlasenica nemam ogućnost da putujem od kuće do posla, otprilike oko 10 km, a od plate ne mogu da plaćam stan u Vlasenici. Moj odlazak i povratak na posao sada zavisi od toga dali će me neko od mještana i komšija prevesti svojim automobilom do Vlasenica – kaže Kraljević.

Iz preduzeća „Euro Petrol Oil“ su nam saopštili da je ova linija, kao i nekoliko drugih, poput one Bijeljina-Višegrad i ostalih, ukinute jer nisu ekonomski isplative, odnosno nemaju dovoljan broj putnika, a zatvaranje linije bilo je putem obavještenja najavljeno ranije.

Stanovnici mjesnih zajednica između ove dvije opštine kao i oni koji rade u drugim opštinama nemaju mnogo izbora, odnosno oni su sada prinuđeni ili da nabave automobile ili da odustanu od posla, odnosno presele se u mjesta gdje rade, što mnogi ne mogu da priušte sebi.

Nezvanično

Kako smo nezvanično saznali, do ponovnog pokretanja linija moglo bi doći ako bi lokalne zajednice, Šekovići i Vlasenica, subvencionisale ovu liniju te je tako ovaj problem sada prebačen na rukovodstvo dvije opštine.

(infobirac.net)

FOTO: Ilustracija, agencije