Zvornik obilježio 27 godina od oslobođenja grada

MA Izdvojena ZVORNIK

Zvornik obilježio 27 godina od oslobođenja grada

 

Posjetom Spomen sobi, pomenom i polaganjem vijenaca na Centralnom spomen obilježju te svačanom akademijom u Domu omladine u Zvorniku je obilježen 9. april, Dan oslobođena grada. Obilježavanju Dana oslobođenja prisutvovali su predstavnici javnog i političkog života grada, porodice palih boraca, ratni vojni invalidi, borci, ratni komandanti i komandiri.

 

General Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske istakao je da su ovo dani kada se sjećamo vremena kada su neki pojednci pomislili da Zvornik pripada samo njima, a ne i drugima.

 – To je bilo vrijeme kada Srbi nisu imali osnovna ljudska prava niti slobodu. Zahvaljujući ljudima koji su razumjeli političku situaciju i koji su smogli snage da se organizuju i odbrambeno i vojno, uspjeli su da sve ekstremne elemente, koji su smatrali da je Zvornik samo njihov, protjeraju sa ovog područja. Ubrzo poslije toga je formirana Zvornička brigada koja je branila i odbranila Zvornik i Republiku Srpsku te sačuvala mogućnost da privreda radi, a ljudi ovdje normalno žive – rekao je Pandurević i dodao da se žrtve ne smiju zaboraviti i da treba da se oda počast svim ljudima koji su za slobodu dali svoje živote.

Staka Petrović, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Zvornika smatra da je obilježavanje 9. aprila od velike važnosti.

 – Zahvalni smo svima koji su branili i odbranili ovaj grad, a posebno onima koji su svoje živote dali da bi mi danas bili slobodni – navela je Petrović.

Tokom akademije, na kojoj se obratio tadašnji predsjednik opštine Zvornik Branko Grujić, iznijet je podatak da je u Zvorniku, kao i u mnogim opštinama u BiH, prva žrtva bila srpska, odnosno to je bio Rade Radović, zvani Luka iz Karakaja.

Prije njega na ovim prostorima, tačnije u Sapni, 5.aprila, ubijen je zastavnik tadašnje JNA Miko Stanojević, a tada je ranjeno i nekoliko vojnika u zasjedi koju je organizovao tadašnji predsjednik SDA iz Sapne.  

 – Dan 9. april treba da bude sa ponosom Dan oslobođenja Zvornika jer su paravojne muslimanske formacije od 4. do 9. aprila 1992. godine vojnički zauzele i pod blokadom držale ovaj grad – istakli su na akademiji.

Posljednice borbe za oslobođenje i kasnije odbranu Zvornika do kraja 1995. godine su 566 poginulih pripadnika VRS, Zvorničke brigade i MUP-a Zvornik, preko 700 ranjenih te 32 nestala lica.