Počelo puštanje u rad sistema za navodnjavanje

BRATUNAC

Počelo puštanje u rad sistema za navodnjavanje

 

Na području opštine Bratunac prošle sedmice  počelo je  puštanje u rad  sistema za navodnjavanje jagodičastog voća, čija izgradnja je završena prošle godine. Načelnik opštine Nedeljko Mlađenović izjavio je novinarima da će do kraja ove sedmice voda stići do svih zasada maline i kupine, koji su podignuti prije projektovanja tog sistema.

 – Postoje potrebe da se proširi sekundarna mreža i opština će, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima, obezbijediti navodnjavanje svake parcele, koja je zasađena poslije projektovanja sistema – poručio je Mlađenović.

Dodao je da je sistem za navodnjavanje projektovan kada je u Bratuncu bilo zasađeno malinom oko 450 hektara površina te da su zasadi kasnije prošireni na još oko stotinu hektara.

 – Dogovorena je procedura sa lokalnim vodovodom, kao i angažovanje  određenih lica, koja će izvođač radova uvesti u posao upravljanja ovim sistremom – rekao je Mlađenović.

Zbog niske cijene maline došlo je do manje stagnacije u podizanju novih zasada, ali se, prema njegovim riječima, ove godine očekuje postepeni rast i nastavak razvoja malinarstva na području Bratunca.

Mlađenović očekuje da će biti otkupljen sav ovogodišnji rod maline s područja Bratunca.

 – Pokrenuli smo inicijativu preko određenih organizacija, a i poslije bratimljenja sa Rošaljem iz Podmoskovlja, stvorene su mogućnosti da angažujemo potencijalne kupce i plasiramo na rusko tržište, ne samo malinu iz Bratrunca nego i cijele regije Birač – rekao je načelnik Mlađenović.

Izgradnju sistema za navodnjavanje u Bratuncu, vrijednosti oko 9 miliona maraka, finansirala je Vlada Republike Srpske putem Jedinice za koordinaciju poljoprtivrednih projekata, u saradnji sa Svjetskom bankom uz učešće bratunačke opštine.

Izvođač radova bilo je bijeljinsko preduzeće „Higra“. Кrajem prošle godine izvršen je tehnički prijem i izdata upotrebna dozvola.

(Izvor: opstinabratunc.com)