Odlučeno: Protesti RVI i „Vetarana“ 18. aprila u Banjaluci – Jeftić: Neprihvatljivo je da nakon 25 godina imamo 325.000 kategorisanih boraca

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Odlučeno: Protesti RVI i „Vetarana“ 18. aprila u Banjaluci

Jeftić: Neprihvatljivo je da nakon 25 godina imamo 325.000 kategorisanih boraca

 

Na sastanku predstavnika Gradske organizacije RVI iz Zvornika i udruženja „Veterani Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske“ dogovoreno je da se 18. aprila krene u proteste u Banjaluci, simbolično pet do 12, zbog neispunjenja zahtjeva koje su ranije uputili svim nadležnim institucijama i pojedincima iz vrha vlasti Republike Srpske.

Na sastanku koji je danas održan u Zvorniku precizirani su zahtjevi te potvrđeno da će protest biti održan u Parku „Mladen Stojanović“, a naknadno će biti dogovoreno da li će biti organizovana i protestna šetnja.

Dragislav Mijanović, predsjednik Gradske organizacije ratnih vojnih invalida iz Zvornika rekao je da su oni prinuđeni na proteste nakon što niko od nadležnih nije odogovorio na njihove zahtjeve, a ovu odluku je potvrdilo Predsjedništvo organizacije.

 – Mi tražimo povećanje invalidnina, objavu odluke i otvaranje konkursa za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida te izmjenu zakonskih priopisa kako bi ratni vojni invalidi mogli izvršiti proces legalizacije svojih kuća na placevima koji su im za to dodijeljeni. Samo u Zvorniku 362 invalida čekaju izmjenu tih propisa kako bi svoje domove imali u vlasništvu jedan kroz jedan. Istovremeno, podržavamo i rezoluciju koju su donijeli „Veterani Odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ – rekao je Mijanović.

Risto Jeftić, predsjednik udruženja „Veterani Odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ kaže da je osnovni cilj protesta da vlasti konačno shvate koliko je loš Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

 – To je zakon koji treba da štiti naša prava, a on je napravljen na osnovu pretpostavki, ne na činjenicama, tako da samo ugrožava naša prava. Ne možemo da prihvatimo činjenicu da jedna čistačica u štabu ima ista prava kao borac koji je četiri godine bio na prvim borbenim linijama. Isto tako, ne možemo da prihvatimo činjenicu da imamo 325.000 kategorisanih boraca, 25 godina nakon rata, kao ni činjenicu da porodica umrlog borca nema nikakva prava poslije njegove smrti pa makar to bio i borački dodatak. Takođe, ne možemo da prihvatimo da demobilisani borci ne mogu da se liječe te treba da ih, po kategorijama, oslobodimo plaćanja zdravstvenih usluga – rekao je Jeftić i dodao da su oni stvorili Republiku Srpsku, a da su  vlasti nakon rata izgubile sve ono za šta su se oni borili.

 – Izgubili smo Ustav, grb, zastavu, himnu, pravo na obilježavanja Dana Republike Srpske pa se pitam jesmo li zato četiri godine branili Republiku Srpsku i ostavili svoje domove da bi vlasti nakon rata uništile sve tekovine te borbe, ali i oko 1.200 preduzeća. Jesmo li mi djecu rađali da izgrađuju Republiku Srpsku ili smo ih rađali da izgrađuju Kanadu, Ameriku, Njemačku i druge zemlje – zapitao se Jeftić.

Prema očekivanjima, na proteste će doći članovi ovih organizacija iz svih krajeva Srpske.

(infobirac.net)