Zvornička biblioteka stvara nove programere

ZVORNIK

Zvornička biblioteka stvara nove programere

 

U Narodnoj biblioteci u Zvornika održana je četvrta po redu radionica  „Digitalni građanin“, sa učenicima osnovnih škola sa područja grada, koji su se samostalno prijavili na poziv ove ustanove za učežće u ovom projektu.

Prema riječima, voditelja radionice Željka Nikolića do sada su radionice održane u osnovnim školama „Sveti Sava”, „Desanka Maksimović” u Čelopeku, te „Petar Kočić“ u Kozluku, a danas po prvi put u biblioteci.

 – Cilj radionica je da se učenici od petog do devetog razreda upoznaju sa mikrobit tehnologijom, odnosno da  kroz konkretne vježbe upoznaju osnove programiranja. Na taj način ih uvodimo u digitalni svijet i pomažemo im da razvijaju svoju kreativnost i inovativnost –  kaže Nikolić.

On je rekao da su radionice pokazale da su mladi ljudi željni znanja i novih ideja. Ovo su interaktivne radionice, gdje oni rješavaju stvarne konkretne probleme zbog čega se osjećaju korisnim. Na današnjoj radionici, zvornički učenici koji su se samostalno prijavili na poziv  biblioteke, upoznali su se sa samim Micro:bitom i načinom rada.

U narednim radionicama, čija će dinamika biti usklađena sa školskim obavezama djece, učenici će se upoznati sa dodatnim bos setovima.

 – Nakon obuke, uz našu pomoć,  oni će  isprogramirati svoj sopstveni projekat, a mi smo uvjek tu za njih  kako bi im pomogli u tome – rekao je Nikolić.

(Izvor: radioosvit)