Dogovorene aktivnosti oko izgradnje spomenika Andriću i Markoviću – Pogledajte idejno rješenje (FOTO)

MA Izdvojena ZVORNIK

Dogovorene aktivnosti oko izgradnje spomenika Andriću i Markoviću

Pogledajte idejno rješenje (FOTO)

 

U kabinetu gradonačelnika Zvornika, Zorana Stevanovića, održan je sastanak povodom izgradnje spomenika nobelovcu Ivi Andriću i zvorničkom književniku Marku Markoviću, koji je, između, ostalog bio i Andrićev prijatelj.

Gradonačelnik Zvornika sa svojim saradnicima održao je sastanak sa vajarom Nebojošom Savovićem Nesom, koji će biti autor spomenika Andriću i Markoviću, i Stanislavom Tomićem, predstavnikom grupe građana koja je pokrenula inicijativu za izgradnju ovog spomenika, a koja je prihvaćena od strane gradonačelnika.

Na sastanku su utvrđeni dalji konkretni koraci u realizaciji odluke gradonačalenika o prihvatanju ove inicijative. Autor budućeg spomenika, Nebojša Savović Nes je zajedno sa načelnikom Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje Grada Zvornika, Boškom Кojićem, još jednom obišao predloženu lokaciju na gradskom šetalištu u neposrednoj blizini Narodne biblioteke i muzejske zbirke.

Nebojša Savović Nes je akademski vajar iz Gornjeg Milanovca koji već 15 godina radi ornamentiku na hramu Svetog Save u Beogradu. Pored toga predaje vajarstvo na Filološko-umjetničkom fakultetu u Кragujevcu.

Stanislav Tomić, pokretač inicijateve za izgradnju spomenika Marku Markoviću i Ivu Andriću rekao je da dovoljno navesti nekoliko podataka iz biografije Marka Markovića koji idu u prilog ovoj inicijativi. Recimo, na osnivačkoj skupštini Udruženja književnika BiH, koja je održana 8. septembra 1945. godine, Marko Marković je izabran za predsjednika, Isak Samokovlija je bio potpredsjednik, a Skender Кulenović sekretar udruženja. Tome treba dodati da je jedna biblioteka u sarajevskoj opštini Centar prije rata nosila ime po Marku Markoviću, što dovoljno govori o značaju ovog književnika i kulturnog radnika koji je rođen u Zvorniku, 1896. godine.

Idejno rješenje spomenika

 – Ovo je vrlo važna stvar za kulturni identitet našeg grada. Zvornik, koji premda ima status grada, u svom centru još uvijek nema nijedan spomenik posvećen ličnostima iz oblasti nauke, umjetnosti i kulture uopšte. Značaj ove inicijative je dvostruk, njime se Zvornik odužuje svom zavičajnom piscu, a istovremeno dobija i spomenik jednom nobelovcu. To je vrlo važno i za razvoj turizma, jer će nakon izgradnje spomenika Zvornik dobiti jednu priču više, koju može da ponudu budućim posjetiocima, a to je priča o prijateljstvu Marka Markovića i Iva Andrića – rekao je Tomić.

Podsjetimo se, Andrić je Markoviću posvetio svoje čuvene rečenice:

„Dragom Marku Markoviću sa drugarskom porukom:

Sve su Drine ovog sveta krive.

Nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti;

Nikada ne smemo prestati da ih ispravljamo.“

(infobirac.net)