„Alumina“ najuspješnije veliko privredno društvo

MA Izdvojena ZVORNIK

„Alumina“ najuspješnije veliko privredno društvo

 

Najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj u 2018. godine je zvornička „Alumina“, koja je ovu titulu dobila na manifestaciji „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“, u organizuaciji Privredne komore Srpske. Zvornička „Alumina“ je, prema svim pokazateljima i odluci stručnog žirija, ostvarila najbolje sveukupne rezultate u prošloj godini i zbog toga je upravo ovo preduzeće nosilac prestižnog priznanja najuspješnijeg velikog privrednog društva. Prošlogodišnji prihod ove kompanije iznosio je oko 300 miliona КM, ove godine očekuju 100 miliona više.

Predsjednik Upravnog odbora komapnije „Alumina“ Milorad Motika istakao je da ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona КM, koji će biti iz izvoza.

On je zahvalio na priznanju za najuspješnije veliko privredno društvo za prošlu godinu koje je ova kompanija dobila na manifestaciji „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“.

Motika je istakao da kompanija „Alumina“ uredno servisira sve svoje obaveze od poreza i doprinosa, da ima takav kvalitet da u posljednje dvije godine nije imala nijednu reklamaciju i da je jedna od rijetkih firmi koja ne može proizvesti koliko može prodati.

Problemi sa kojima se „Alumina“ suočava su, kako je rekao, nedovoljna željeznička i transportna infrastruktura, kao i nedostatak stručnog kadra, koji iz škola ne izlaze obučeni za rad na mašinama i upozorio da će to biti sve veći problem.

Motika je naglasio da su pripremljeni svi uslovi za brži razvoj ove kompanije.

 – Do kraja juna pustićemo u rad još jedan proizvodni objekat od 6.500 metara kvadratnih, tako da ćemo imati još tri nova proizvoda, a do kraja godine imaćemo još dva nova proizvoda u dva nova objekta koja pripremamo za proizvodnju – najavio je Motika.

Motika je napomenuo da ova kompanija posluje u vrlo specifičnim uslovima zato što je kompanija koja je vlasnik „Alumina“ u stečaju.

 – Imamo ukupno zaduženje od dva odsto kredita, što je jedna od rijetkih kompanija koja na tako visokom nivou prihoda ima nisku stopu kreditnog zaduženja – zaključio je Motika.

Organizator ove manifestacije, koja je održana u Кulturnom centru Banski dvor, su Privredna komora Republike Srpske i Radio-televizija Republike Srpske.

Izboru najuspješnijih privrednika prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković. Obraćajući se prisutnima, Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo ovom tradicionalnom, prepoznatljivom i uspješnom manifestacijom koja okuplja i odaje priznanje najuspješnijim privrednicima. Ona je izrazila podršku mladim privrednicima i predložila organizatorima manifestacije „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“ da od sljedeće godine uvedu priznanje i u ovoj kategoriji.

 – Zadovoljstvo je biti ovdje sa predstavnicima malih, srednjih i velikih preduzeća. Svi oni su veliki privrednici, bez obzira na kategorizaciju, jer doprinose razvoju Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla dobru saradnju sa Privrednom komorom, kako u periodu kada je bila na čelu Vlade, tako i sada.

 – Važno da sam svi privrženi istom cilju, a to je jaka Republika Srpska – poručila je Cvijanovićeva i dodala da je Srpska postigla finansijsku stabilnost, ostvarila dobre makroekonomske pokazatelje i privredni rast.

Ona je navela da Republika Srpska bilježi u 17 kvartala rast BDP-a.

 – Snaga zajednice zavisi od kolektiviteta. Posebno je zadovoljstvo znati da Srpska ima uspješne i odgovorne privrednike – rekla je Cvijanovićeva i naglasila da je bitno da svi zajedno rade na jačanju Republike Srpske.

Drugo mjesto osvojila je kompanija „Mlijekoprodukt“ iz Кozarske Dubice, a treće „Sim Tehnik“ iz Кotor Varoša.

Najuspješnije srednje preduzeće je „Vendom“ d.o.o iz Laktaša, a priznanja je dobilo i pet malih preduzeća koja su se izdvojila po ostvarenim rezultatima.

(Izvor: srna, rtrs.tv)