U stomatološkoj ambulanti zvorničke osnovne škole – Za pet mjeseci obavljeno 1.150 pregleda i intervencija

MA Izdvojena ZVORNIK

U stomatološkoj ambulanti zvorničke osnovne škole

Za pet mjeseci obavljeno 1.150 pregleda i intervencija

 

Zvornička Osnovna škola „Sveti Sava“ jedna od rijetkih u BiH koja ima stomatološku ambulantu, a za proteklih pet mjeseci, koliko radi, u njoj je obavljeno 1.150 pregleda i intervencija. Djeca kod zubara dolaze poslije nastave, većinom sami, ali i uz pratnju roditelja gdje obavljaju sve vrste stomatoloških usluga.

Oprema dobra, materijal iz Doma zdravlja

U ambulanti ističu da su zadovoljni opremljenošću i uslovima za rad, a materijal im se redovno dostavlja iz zvorničkom Doma zdravlja, u kome su i zaposleni stomatolog i tehničar koji svakodnevno rade sa učenicima.

Prema riječima Mladena Rakića, stomatologa, oni su prvo uradili sistematske preglede zuba učenika u svim neparnim odjeljenjima nakon čega su krenuli sa intervencijama.

 – Ukupno je obavljeno 1.150 pregleda i intervencija iz kojih se može zaključiti da zdravlje zuba kod djece osnovnoškolskog uzrasta varira zavisno od njihovog socijalnog statusa, samog uzrasta i drugih faktora. Najvažnije je da se oni ovdje ne miješaju sa odraslima i puno slobodnije dolaze na pregleda tako da nemamo nikakvih problema u radu sa njima. Na intervencije dolaze sami ili sa roditeljima, ali uvijek poslije nastave. U rijetkim slučajevima pišemo opravdanja ako ih moramo primiti u suprotnoj smjeni – kaže Rakić sa kojim radi i tehničarka Dušanka Erić.

On je dodao da se djeca ne zakazuju za preglede, ali da mogu da dođu i više puta sedmično ili svaki drugi dan na pregled ili intervenciju.

Pomoćnik direktora u OŠ „Sveti Sava“, Goran Ivanović kaže da je najvažnije da djeca imaju odličnu uslugu, a da ne izostaju sa nastave, dok su roditelji oslodođeni obaveze da ih vode kod zubara.

 – Do sada su sistematske preglede i intervencije rađene kod učenika koji pohađaju centralnu školu dok ćemo za učenike iz područnih škola, najvjerovatnije polovinom juna, kada se privode kraju nastavne aktivnosti, organizovati prevoz kako bi i njima bila omogućena adekvatna stomatološka zaštita, odnosno i sistematski pregledi zuba i intervencije – rekao je Ivanović i dodao da školu pohađa oko 1.440 učenika, od kojih je oko 50 đaka u područnima školama.

Odlična saradnja uprave i stomatologa

 – Saradnja sa osobljem iz ambulante je zaista odlična, a djeca su zadovoljna njihovim radom – rekao je Goran Ivanović i dodao da je sredstva za opremanje ambulante, koja je, ranije, u školi radila do devedestih godina prošlog vijeka, obezbijedila Gradska uprava Zvornik.

(infobirac.net)