Srbija pred odlukom – priprema se najstroža selekcija uvoza polovnjaka

SVIJET

Srbija pred odlukom – priprema se najstroža selekcija uvoza polovnjaka

 

Moramo da se odlučimo – hoćemo li da se zagađujemo i razbolijevamo ili ćemo da vozimo jeftine automobile – poručio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan komentarišući mogućnost da Srbija zabrani uvoz automobila sa evro 3 motorima.

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se razgovara o mogućnosti zabrane uvoza automobila starijih od deset godina jer je vrijeme da, kako kaže, Srbija povede računa o svakom segmentu zagađenja. 

 – Posljednjih godina postajemo groblje automobila iz Evrope. Nema razloga da sami pristanemo na tu vrstu zagađivanja bez obzira na interese. Nema razloga da uvozimo vozila starija od deset godina – rekao je ministar i podsjetio da je Srbija prošle godine uvezla oko 180.000 polovnih automobila.

Poručuje da moramo da se odlučimo da li želimo da se zagađujemo i razbolijevamo ili ćemo da vozimo jeftine automobile.

 – Možda možemo da napravimo kompromise. Nisu oni teški kada ih treba praviti sa zdravljem. Evropa već ovo radi, oni su primijenili standarde, i to nije bilo pitanje para – ističe ministar zaštite životne sredine.

Smatra da će za šest mjeseci ili godinu dana automobili sa evro 4 motorima koštati kao sada oni sa evro 3 pa ne stoji, kaže, komentar da ljudi neće imati novca.

 – Nisam siguran da je ta logika ispravna. I ja se neću rukovoditi tom logikom. Videćemo šta će pobijediti u javnoj raspravi – navodi Trivan.

U javnoj raspravi će, kaže, učestvovati različite asocijacije uvoznika, građana. Na kraju će Ministarstva da donesu odluku šta će biti, dodaje Trivan.

Ministar je rekao da je sa predsjednicom Vlade Anom Brnabić razgovarao o uvođenju subvencija za električne automobile.

 – Daću sve od sebe da ih od naredne godine imamo – rekao je Trivan.

 – Za neku godinu će Evropa zabraniti trgovinu opasnim otpadom što znači da moramo da napravimo kapacitete za preradu opasnog otpada, a te kapacitete nemamo – navodi ministar. 

(Izvor: rts.rs)