Izložba i sastanak u okviru projekta „Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”

ZVORNIK


Izložba i sastanak u okviru projekta „Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”

U Domu omladine Zvornik  otvorena je izložba radova umjetnika sa i bez invaliditeta nastalih na likovnoj koloniji “Govorimo o sposobnostima!”, koja je avgustu 2018. godine organizovana u Banjaluci. Likovna kolonija i izložbe umjetničkih radova nastalih na likovnoj koloniji imaju za cilj da promovišu prava, kapacitete i kreativne potencijale preživjelih od mina i osoba sa invaliditetom i da podignu svijest javnosti o specifičnim pitanjima o uticaju mina i invalidnosti.

Cilj ovog projekta je socijalno-ekonomsko osnaživanje žrtava mina u 11 minama ugroženim opštinama u BiH. 

– U ovom mjesecu obilježavamo dvadeset godina od stupanja na snagu konvencije o zabrani upotrebe mina i ova izložba na pomalo podsjeća na to. Ovdje su postavljeni radovi umjetnika iz ovih jedanaest opština i na ovaj način želimo da pokažemo lokalnoj zajednici potencijale žrtava mina, te pokažemo da na ovaj način promovišemo ove opštine. Slike govore puno više nego što mi možemo da kažemo, jer su one glas tih ljudi koji šire pozitivnu energiju. Ovo je izložba koja nema prodajni karakter i ovim putem pozivamo sve građane Zvornika da u narednim danima posjete izložbu i pogledaju radove – rekao je Željko Lolaš predsjednik ogranizacije UDAS.

Punu podršku ovoj izložbi je dala i lokalna uprava iz Zvornika koja je do sada pružila socijalnu-ekonomsku podršku za šest žrtava od mina.

– U Zvorniku je osnovana grupa za podršku žrtvama mina u Centru za mentalno zdravlje i mi kao lokalna zajednica uvijek stojimo na raspolaganju ljudima koji su žrtve mina. Ova izložba ima za cilj promociju prava, sposobnosti i mogućnosti žrtava mina i osoba sa invaliditetom, odnosno promociju njihovih kreativnih potencijala – rekla je Biljana Milić, šef odsjeka za upravljanje razvojem i međunarodnu saradnju grada Zvornika.

Izložba slika je postavljena u Domu omladine u Zvorniku do 31. marta.