Počelo uređenje кorita Kravičкe rijeкe i Križevice

BRATUNAC

Počelo uređenje кorita Kravičкe rijeкe i Križevice

 

Na području opštine Bratunac trenutno se izvode radovi na regulaciji oko 1.800 metara Кravičke rijeke i oko 250 metara rijeke Кriževice prema granici sa opštinom Srebrenica. Načelnik opštine Nedeljko Mlađenović kaže da je na području Bratunca trajno regulisano oko 70 odsto riječnih korita i da će za nekoliko godina biti uređena korita i ostalih rijeka i rječica za koje se pripremaju projekti.

 – Za  projekat regulacije Кravičke rijeke koji se finansira sredstvima IPA fondova obezbijeđeno je 800.000 evra. U okvirtu tog projekta biće obezbijeđen dio sredstava za sanaciju oštećenja na Glogovskoj i Slapašničkoj rijeci – rekao je Mlađenović.

Dodao je da su u mjesnoj zajednici Podgradac takođe počeli  radovi na regulaciji preostalog korita Кriževice koji se finansiraju kreditnim sredstvima Svjetske banke.

 – Pretrhodnih godina smo kroz više faza, a uz podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, regulisali više od 2,5 kilometra korita rijeke Кriževice. Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa srebreničkom opštinom – rekao je Mlađenović i istakao da će završetkom projekata regulacije Кravičke rijeke i Кriževice biti trajno i kvalitetno riješen problem izlijevanja tih rijeka i plavljenja zemljišta i stambenih objekata koji se nalaze u priobalnom području.

On je najavio da će u ovoj godini biti pripremljena dokumentacija za uređenje obalskog dijela rijeke Drine, pored koje će biti izgrađena zaobilaznica do graničnog prelaza na novoizgrađenom mostu „Bratoljub“.

(Izvor: opstinabratunac.org)