Nepravda Haškog kazamata nastavljena – Karadžić osuđen na doživotnu robiju

ZVORNIK

Nepravda Haškog kazamata nastavljena – Karadžić osuđen na doživotnu robiju

Praksa Haškog kazamata koji je osnovan od strane NATO pakta i SAD-a kako bi Srbi u BiH bili okrivljeni za sve nastavljena je i danas kada je prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečena je doživotna robija.

Sud za Srbe u Hagu proglasio je Radovana Karadžića krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Karadžić je prije tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a kazna je sada povećana na doživotnu.

Ova odluka je još jednom pokazala da je sud u Hagu politički sud za Srbe.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove odbilo je žalbu Karadžića na dužinu kazne.

– Vijeće smatra da je kazna od 40 godina za njega “neadekvatna” i da su zločini preveliki za kaznu od 40 godina – navedeno je uoči samog izricanja presude Karadžiću za zločine počenjene u BiH i genocid u Srebrenici.

Nije kriv za genocid u sedam opština u BiH

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu potvrdilo je da Radovan Karadžić (73) nije kriv za genocid nad muslimanskim stanovništvo u sedam opština BiH u periodu od 1992. do 1995.

Ovom odlukom potvrdilo je prvostepenu presudu u dijelu kojim je po ovoj, prvoj i jedinjoj od 11 tačaka optužnice bio oslobođen od optužbi.

Žalbeno vijeće smatra da je sudsko vijeće, koje je izreklo prvostepenu presudu pravilno zaključilo da nije bilo genocida na teritoriji opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ, ali da jesu počinjeni drugi ratni zločini u tim opštinama od 1992. do 1995, koji su bili koordinirani iz vrha Republike Srpske.

Osim jednog djelimično usvojenog zahtjeva (broj 31) Karadžića, svi ostali navodi iz žalbe su odbačeni.

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja, uhapšen u Beogradu 21. jula, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smješten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Ševeningenu iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Dok je za njim bila na snazi potjernica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a okončano je prvostepenom presudom u martu 2016.

Na tu odluku žalio je i Karadžić sa svojim pravnim timom, kao i tužilaštvo Haškog tribunala.

infobirac/srpskainfo